IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебатът по вота на недоверие към кабинета се провали

На два пъти в парламента не успяха да съберат кворум и отложиха заседанието за утре

09:42 | 25.09.13 г. 11
Дебатът по вота на недоверие към кабинета се провали

                                                                                                                     От: Камелия Цветанова

Дебатът по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ срещу кабинета "Орешарски", който трябваше да се проведе днес, се провали.

След два неуспешни опита за събиране на кворум в пленарната зала заседанието се отложи за утре.

При първата регистрация се регистрираха едва 93 народни представители от БСП и ДПС, а по правилник за дейността на Народното събрание те трябва да са 121.

Депутатите от ГЕРБ не се регистрираха, а цялата парламентарна група на "Атака" не е в пленарната зала, защото е на посещение в Брюксел.

След дадените 15 минути почивка вторият опит за регистрация обаче също не беше успешен.

Очевидно няма желание за разискване на вота на недоверие тази седмица. Поради липса на кворум няма да се състои заседание днес, утре заседанието е насрочено за 9.00 ч., обяви председателят Михаил накрая Миков, след като се оказа, че при втория опит депутатите от ГЕРБ също не се регистрираха, въпреки че бяха в пленарната зала.

103 регистрирани народни представители се регистрираха втория път - 36 от ДПС и 84 от БСП.

Липсата на кворум показва, че правителството няма парламентарна подкрепа и зависи от „Атака“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Става ясно, че това правителство няма никаква парламентарна подкрепа. Без "Атака" те са мъртъвци. Те трябва веднага да подадат оставка“, коментира Борисов.

„Ако „Атака“ иска да падне правителството, да не се явява в зала и следващия път, посъветва лидерът на опозицията. По негови думи тогава ще се види, че БСП и ДПС нямат кворум „по простата причина, че не ходят на работа и са малко“.

Искаме да видим колко им е силата, заяви Борисов. Според него вотът е абсолютно успешен, щом двете партии – БСП и ДПС, не могат да съберат кворум.

Лидерът на ДПС Лютви Местан остро разкритикува действията на ГЕРБ и отказа им от регистрация на днешното пленарно заседание, което доведе до провал на дебатите по внесения вот на недоверие.

„Днес стана ясно, че ГЕРБ превръщат политиката в една самоцелна тактика. Заменят политиката с елементарен тарикатлък“, заяви лидерът на ДПС.

Според него партията на Бойко Борисов трябва да разбере, че доверие се гради с политическа отговорност, а не с политически тарикатлък.

„Няма никаква логика да внасяш вот на недоверие и да отказваш регистрация. Това е самоцелен тарикатлък, дори не е парламентарна тактика, заяви още лидерът на ДПС.

Според Местан това е „най-грозната изява на герберската деструкция“.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че с провала на вота ГЕРБ си спестяват „резила и боя, който щяха да ядат в дебатите”. Иначе това е злоупотреба с право и ако утре не се регистрират, вотът отпада и изпадат в доста нелепо положение”, заяви той. „Те самите разбраха, че са сгрешили с темата на вота, с неговото внасяне, кементира Станишев.

Председателят на парламента Михаил Миков предупреди, че ако и утре депутатите от ГЕРБ не се регистрират и поради липса на кворум пропадне отново заседанието на Народното събрание, дебати по вота няма да има.

ГЕРБ не са убедени в мотивите си, коментира премиерът Пламен Орешарски след края на днешното парламентарно заседание.

„Ние сме тук, както виждате, подготвили сме се“, отбеляза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева пред журналисти.

„Готов съм да отговоря на въпросите към мен“, изтъкна министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Според него атаката на опозицията е неаргументирана.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 10 години
Благодаря ти за отговора. Че то иначе - много минуси, а отговор няма :) Аз мислех, че е необходимо просто мнозинство от регистрираните, а не от всички...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Глупости на търкалета! боко тиквата продължава да избива комплексите си от Волен (който му резна кратунката), като "доказва" неща, които няма никакъв смисъл от доказване!боко няма никакъв полезен прагматичен ход....действията са против самият него и "сплотяват" туй дето е останало около него.Слаб политик....най-слабият за последните 15 години, заедно с и.д. "президент", мижитурката- росен офшорката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
data
преди 10 години
А не можеш ли да предположиш че ГЕРБ крепят правителството с тези действия ? Подобни действия говорят точно за това . Ако някой си спомня предизборната кампания на герб 2009 направиха въртоглави станишев и компания така че не ги подценявай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 8
SS-23
преди 10 години
Тотален крах и срив на боко-тиквата, чрез този толкова плосък и елементарен "ход"!Такава пародия НЯМА в световната парламентарна практика: да внасяш вот на недоверие, а сам да направиш така, че той да се провали!!! Пълен фарс!Нека в цял свят видят резила на ***, чрез който сам доказа безпринципността и пълната липса аргументи за този вот!Днес се видя пълното БЕЗСИЛИЕ И ПОЛИТИЧЕСКА БЕЗИДЕЙНОСТ НА БОКО-ТИКВАТА от Банкя, любителя на дело намазана филия със свинска мас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
В грешка си. За да мине вота трябва да гласуват за него 121 депутати. Нататък изчислявай сам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 7
Chick-Chirick
преди 10 години
Мисля, че ГЕРБ си изиграха тактически правилно картите. Друга тактика не би имала смисъл при положение, че над 100 дни никой не вижда и не чува протестиращите. В този парламент няма място за идеи, нито за хора, които биха могли да ги фомулират и отстояват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 17
sonka.74
преди 10 години
Жалката им аритметика няма да оправи трагичната изолация на ГЕРБ в парламента и невъзможността да прокарат какъвто и да било вот на недоверие. Но да им припомним, че точно Атака в миналия парламент в специална декларация изрази защо подкрепя правителство на ББ... Ирония на съдбата, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 20
LuckyYou
преди 10 години
Да внесеш вот на недоверие и да не отидеш да си го защитаваш. Това само Бат Буда може да го измисли :D Деструктивно поведение от 2009 година - от както са в парламента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 9
deant
преди 10 години
И на ГЕРБ цялата им работа е такава - пълен Та***к. Общо взето последните месеци показват, че от 4 партии в парламента, 3 са в управлението, а останалата една дори не може да се нарече опозиция. Този парламент е пълен цирк. В България не само, че има отчайваща нужда от дясна партия (което т.н. реформаторски блок далече не е), но и от истинска националистическа партия (каквато Атака доказа че не е). Това за да има истински сблъсък на идеи и конструктивен спор. ГЕРБ са абсолютно безидейни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 16
Спящият бик
преди 10 години
Извинявайте, ако бъркам парламентарната аритметика, но не можеше ли ГЕРБ да се регистрират и да спечелят вота, докато Атака отсъстват!? Или не искат?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още