IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-малко вероятна е концесията на Летище София

Без участие на общините и бизнеса малките регионални летища нямат потенциал за развитие, смята транспортинят министър

13:36 | 26.09.13 г. 1
Все по-малко вероятна е концесията на Летище София

През месец ноември тази година ще бъдат готови всички анализи, които ще покажат кое би било по-подходящото и икономически изгодно бъдеще за най-голямото летище у нас - авиогара София. Тогава правителството ще прецени дали то трябва да продължи да бъде стопанисвано от държавата или да бъде отдадено на концесия.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред журналисти във Варна по време на семинар за политиките в транспорта в контекста на оперативната програма "Транспорт" за новия програмен период 2014-2020 година.

По думите на ресорния министър летище София може да продължи да работи, както е работило и до този момент, в сегашния си начин на управление, без да е нужно да бъде отдавано на концесия. 

Папазов бе категоричен, че както сега, така и в бъдеще, ресорното министерство ще продължи да работи за повишаване на качеството на услугите, предлагани от най-голямата авиогара у нас.

"Ние работим за повече атрактивни места за пътниците. В момента, както знаете, на летище София има много малко заведения и ресторанти, а те са важни за едно летище и за пътниците, които минават през него", обясни той.

Припомняме, че правителството на ГЕРБ не само обмисляше концесионирането на Летище София, но дори бе категорично, че единствено отдаването му в частни ръце ще му помогне да се развие и да стане конкурентно на тези на Балканите. 

Регионалните летища

Министърът коментира и по-малките летища в България. За това до град Пловдив Папазов обясни, че транспортното ведомство смята да разработи летището, но първо трябва да се направи разчет какъв е капацитетът му - по отношение на товаропотока и пътникопотока през него.

"В момента може да се каже, че летище Пловдив няма такъв доказан потенциал. Общините бяха направили един фонд за развитие на летището, но община Пловдив, много странно се отказа от участието си в него, въпреки че е най-голямата община в региона и се очаква най-голяма подкрепа от нейна страна", посочи още той.

По отношение на летището в Стара Загора транспортният министър заяви, че засега не вижда в него потенциал за развитие като летище. Същото се отнася и за аеропорта в Балчик, допълни ресорният министър. "Без общините и бизнеса в региона тези летища нямат потенциал за развитие", категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Петре
преди 10 години
Припомняме, че правителството на ГЕРБ не само обмисляше концесионирането на Летище София, но дори бе категорично, че единствено отдаването му в частни ръце ще му помогне да се развие и да стане конкурентно на тези на Балканите.............................................................. В момента се продава Почистването на частна фирма за милиони,после следва друг отдел и т.н.Летище София. Не по врат,а по шия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още