IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъдите искат по-голяма част от субсидиите да края на годината

Изразяват готовност за протести, ако правителството не преразгледа политиката си за сектора

13:27 | 18.10.13 г.
Животновъдите искат по-голяма част от субсидиите да края на годината

Животновъдите в цялата страна изразяват готовност за протести, ако правителството не преразгледа политиката си за сектора, съобщават от Национална асоциация на животновъдите в България.

Напрежението сред животновъдите е заради изплащането на субсидиите на глава животно. Земеделският министър обяви, че 100 млн. лв. е общият размер на средствата, които ще се изплатят по схемите за национални доплащания в животновъдството за 2013 г., като изплащането ще стане на два транша -сега и  началото на 2014 година.

Животновъдите обаче твърдят, че Министерството на земеделието и храните не е спазило уговорката на Консултативния съвет по животновъдство да бъдат изплатени средствата по същия начин, както миналата година. Този месец ще бъдат отпуснати 40% от субсидиите на глава животно, а останалите следващата година. Докато предната година беше през октомври 70%, а остатъка в началото на 2013 г.

„Недоволството сред хората е огромно и се чувстват излъгани. В момента повечето имат нужда от по-големи средства, за да се запасят с фуражи за цялата зима“, се казва в писмо до медиите на асоциацията на животновъдите в България.

Според тях правителството изправя пред фалит животновъдите въпреки обещанията за приоритетен сектор. От асоциацията твърдят, че се лобира в полза на зърнопроизводителите, които получиха повече пари по директните плащания на площ, включително и национални доплащания от българския бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още