IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците ще получат на сто процента парите за септември веднага, увери Андреева

Лекарският съюз решава дали да продължи с протестите срещу орязания бюджет на болниците

13:07 | 08.11.13 г.
Болниците ще получат на сто процента парите за септември веднага, увери Андреева

Министърът на здравеопазването Таня Андреева днес за пореден път увери, че болниците ще получат на сто процента изработеното за последните месеци. Така тя се опита да успокои лекарите, които днес решават на национален съвет на Българския лекарски съюз дали ще протестират заради намерението на здравната каса да плати едва 80 на сто от изработеното до края на годината.

В интервю за БНР министърът заяви, че средствата за септември, октомври, ноември и декември ще бъдат изплатени на 100%, като за месец септември това ще стане веднага, а за останалите месеци - до първата половина на януари.

„Знам колко е важен всеки лев, който влиза в лечебните заведения. Всички ще получат на 100% финансирането си, няма да има лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти, които да не получат своите заплати”, каза Андреева.

Според нея трябва да има взаимно разбиране в случая, защото при едни лимити от нула за месеците октомври и ноември, в момента касата има ресурс да заплати само 80% от дейността, а останалите пари ще бъдат дадени в началото на следващата година.

От МЗ предвиждат увеличаване на пакета за дентална помощ за сметка на здравно осигурителните плащания в размер на 10 млн. лв. Тя заяви, че за разлика от предишните управляващи, има пълно разбиране от страна на министъра на финансите по отношение на парите за здраве.

За първи път в закона за бюджета на здравната каса за следващата година са разписани условия, които ще направят по-гъвкаво финансирането и разплащането към лечебните заведения, каза още министърът.

„През цялата година по решение на Надзорния съвет на касата ще могат да бъдат освобождавани до 5% от резерва на НЗОК, а не само за последните два месеца. Успоредно с това, на полугодието ще има отчет за движението на бюджета на касата и в случай, че има проблеми, ще се търсят мерки, за да се разрешат”, обясни тя.

И добави, че предстоят реформи за по-ефективното разходване и по-голям контрол в работата на НЗОК. Според нея за първи път има разписани правила, които ще облекчат системата и няма да я вкарват в риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още