IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красин Димитров: Вниманието пада върху износа като генератор за растеж

Друг основен генератор е туризмът, който държавата ще се опита да подкрепи заедно със селското стопанство, каза икономическият зам.-министър

12:07 | 14.11.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Красин Димитров: Вниманието пада върху износа като генератор за растеж

Когато говорим за икономически растеж, вниманието се фокусира върху износа на всяка една държава, като най-бърз и основен генератор, и към експортно-ориентирания растеж. Това сподели заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров на Петнадесетия Български икономически форум.

Той посочи няколко направления, които според него са важни за стимулирането на икономическия растеж.

Стремежът на правителството да възстановява ДДС към фирмите в най-кратък период, инвестициите, туризмът и средствата, които дължат останалите участнити в икономическия процес, а именно междуфирмената задлъжнялост. Приоритет ще бъде фокусът върху начините и способите за разрешаване на междуфирмената задлъжнялост.

МИЕТ се стреми да управлява ефективно европейските фондове за конкурентоспособност към ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Министър Димитров, изтъкна, че туризмът е един от основните генератори на растеж със своя принос към брутния вътрешен продукт от 15% на година. Той посочи, че като бизнес ориентиран отрасъл държавата ще се опита да го подкрепи заедно със селското стопанство.

МИЕТ работи активно за привличането на инвестиции. Има големи инвеститори, за които политическият риск не е от толкова голямо значение. Държавата успява да им осигури подходяща среда, в която да осъществяват своя бизнес. Евробонд облигацията, която МИЕТ договори с големи инвеститори, е пример за това, посочи Димитров.

Красин Димитров каза, че бизнесът може да разчита на финансиране от Българската банка за развитие под формата на предекспортно финансиране и на услугите на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ). Фирмите, които осъществяват експортна дейност ще имат великолепна възможност да финансират своите операции, подчерта Димитров.

Услугите на БАЕЗ умело се използват от фирмите, които търгуват на международния пазар, но не се използват достатъчно от по-голямата част от бизнеса, който е изключително консерватитен. Работи с конкретни парньори, с които е изградил доверие. Не използва възможностите, които предоставя БАЕЗ, за да увеличи броя на партньорите си и възможностите за експорт.

Икономическото министерство ще се фокусра върху реиндустриализацията, а средствата, които вече са раздадени, ще се отразят през следващия програмен период. Например, заемът към БЕХ в размер на 500 млн. с лихвен процент, по-нисък от този по правителствените гаранции.

До този момент България осъществява износ на ниско и средно технологично ниво. Това е качеството на 80% от износа на България. Целта е да се създадат нови продукти с висока добавена стойност. Красин Димитров посочи, че за иновации през 2014 г. са заделени 20 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Това е гадно манипулираща промивка, целяща манипулиране на аксионометричните допускания за анализ на действителността ЧРЕЗ използването и изопачаването на факти, неопределящи но ползващи се за определянето на аксионометричните допускания! :)))))))==========="Нека забележим, че лошите хора са повече от добрите" (1) - Факт, да така е! "и затова при управлението най-добри резултати се постигат, когато се действа с насилие и заплаха, а не с академически разсъждения." (2) - това няма логика и връзка с първото! Ако беше ВЯРНО, то затворниците трябваше да ги избиват!"Всеки човек се стреми към власт; всекиму се иска да стане диктатор, стига да може; рядко би се намерил човек, който да не е готов да жертва доброто на другите, за да постигне своите интереси." (3) - Това е пак вярно, но от верността на това и първото не следва (2)Та именно това се ползва в ПРОТОКОЛИТЕ, за доказване на безсмислието на маймуните и на нуждата да се ползват и лъжат с ЦЕЛ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Колега, някви нови ли сте тука не знам, но проявявате смайваща ограниченост. Като гледам имате и плюсове. Народа явно се е "омаймунил" яко. Ще ми правите икономика базирана на внос и опрощаване на дългове... Пълно е с неграмотници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Еми... явно са и по-умни, и по-организирани, и по-последователни и настоятелни... хехе "Нека забележим, че лошите хора са повече от добрите и затова при управлението най-добри резултати се постигат, когато се действа с насилие и заплаха, а не с академически разсъждения. Всеки човек се стреми към власт; всекиму се иска да стане диктатор, стига да може; рядко би се намерил човек, който да не е готов да жертва доброто на другите, за да постигне своите интереси."С това съгласен ли си? хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
значи, идеята е именно в името на над-маймунски цели да се управляват/контролират маймуните... една част от тези цели са наистина добри за маймуните, като например маймунската популация, способност за самоунищожение, неконтролирана алчност /твоя пример/ и др.Проблема е, че надмаймунските цели не се изчерпват само с тези, които са добри за маймуните... напротив - недобрите са много-много повече! И последните се прокарват точно в иметото и чрез ползването на ... дорбите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Имайки предвид на какво си стъпил в коментарите си, ще ти споделя нещо с надеждата да ме разбереш: вече, подчертавам - ВЕЧЕ съм убеден, че "това" е по-доброто, по-мъдро и по-природосъобразно решение за общество от маймуни! Силно съм разочарован от резултатите, които постигат маймуните, сдобили се с макар и малко и ограничена свобода!*** винаги ще разбира свободата като възможност да откъсне колкото се може повече банани от дървото, без значение колко й трябват, за да се нахрани и без да я вълнува какво ще ядат другите след нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
kefal
преди 10 години
Изнесените домати не стават за ядене, защото си ги изнесъл и народа няма как да ги изяде, тях ще ги яде някой друг в чужбина. За ядене стават или произведените и неизнесени домати, или внесените такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 10 години
Валутния борд е функция на платежния баланс - демек няма износ и туризъм, няма и валутен борд = на неконтролируема обезценка на лева !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Хаха аз пък се сетих нещо друго за господина по-долу:-----------Стига с този износ, износът не става за ядене.-----------НАПРОТИВ, изнесените домати, произведени ТУК, СТАВАТ за ядене и са с много по-добро качеството от ВНЕСЕНИТЕ такива.Дотук и спирам повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
То идеята е точно това да стане! Но докато става, ще ви отнемат всичко! - в името на потребяваното, което не можете да платите... а потребяваното не е само директно а и косвено вменено - няма не искам! Затова са направени ТКЗС-тата и колхозите - да потребяват ТЕ от името на маймуните, които сами не са искали да си дадът задниците... за да се изгради "ПАЗАР" !!! и започва едно яко производство на трактори и комбайни, които ВЕЧЕ са се купували като топъл хляб от новосъздадената люспа над маймуните, но от тяхно име :))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 10 години
хаха ти къде живееш бе? Верно аз си мислех, че се майтапиш. Виж пич, ако ще заместваш вноса с нещо - единственото ти правилно решение не е вноса, а ВЪТРЕШНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ. За да оплюваш "масовото мнение" на икономистите, се предполага, че трябва да имаш поне малко представа за нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още