IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата проверява имуществените декларации на Борисов от 2001 г. насам

Проверката е назначена след сигнал за офшорни фирми на лидера на ГЕРБ

18:09 | 14.11.13 г.
Сметната палата проверява имуществените декларации на Борисов от 2001 г. насам

Сметната палата ще провери имуществените декларации на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Проверката ще обхване периода, в който е бил на длъжност главен секретар на МВР досега, реши Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси към Народното събрание, съобщи „Фокус”.

Проверката е назначена след подаден сигнал от бившия журналист Николай Бареков. Вчера той внесе два сигнала срещу Борисов в комисията за борба с корупцията. Единият - за стара офшорна фирма на лидера на ГЕРБ, регистрирана в Кипър, която съществува и в момента и през която преминават пари, а другият - за конфликт на интереси, защото като главен секретар на МВР и кмет на София Борисов бил съдружник във фирма, което не съответствало на тогавашните закони за държавния служител и за местното самоуправление и местната администрация.

Комисията ще изиска справка дали е бил в нарушение със Закона за държавния служител.

„От 10 октомври 1994 г. Борисов участва в офшорна фирма, като е съдружник в дружество. Дружеството никога не е декларирало финансови отчети за дейността си. Борисов е декларирал, че няма участие в търговски дружества“, обясни днес заместник-председателят на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Илиан Тодоров.

В тази връзка той посочи, че комисията може да поиска от Министерство на финансите на Кипър информация за дружеството. Ако там фигурира името на Борисов компетентните органи ще бъдат сезирани.

Депутатът от ГЕРБ Снежина Маджарова заяви, че ще съдейства за изясняване на този сигнал. Маджарова дори вече е изискала необходимите документи от съответните компетентни органи, които ще бъдат представени на вниманието на комисията.

Председателят на комисията Волен Сидеров каза, че става дума за две офшорни фирми. „Затова ще искаме от Министерство на финансите и на търговията на Кипър данни дали Борисов е продължил да има собственост. Ако там отговорят, че името му фигурира, тогава да сезираме прокуратурата. Ако не фигурира – няма”, категоричен бе той.

Същевременно днес стана ясно, че Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси разглежда и сигнал по отношение на Десислава Атанасова. В сигнала се посочва, че консорциумът на съпруга на Десислава Атанасова е спечелил обществена поръчка във Враца, както и обществена поръчка за устройство на сграда за диспансер в Русе.
Сидеров уточни, че при случая във Враца става дума за близо 1 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още