IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Насърчаваме достъпа на бизнеса до международни кредити

Финансовият министър изтъкна, че продуктите на международните финансови институции ще допринесат за напредъка на родната икономика

10:55 | 18.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Насърчаваме достъпа на бизнеса до международни кредити

Международните финансови институции имат важни функции като катализатор за нарастване на обема и качеството на инвестициите в икономиката на България. Ролята им се цени високо от българските правителства. Това каза министърът на финансите доц. Петър Чобанов на конференция на тема „Ролята на международните финансови институции и достъпът на българския бизнес до финансовите инструменти, които те предлагат.“

Продуктите на международните финансови институции, наред с мерките за бизнеса, ще допринесат за напредъка на родната икономика. Правителството предприема различни действия за насърчаване на достъпа до финансиране от международните финансови институции. Разчита се и на Българската банка за развитие и по-доброто изпълнение на европейските фондове.

„Достъпът до финансиране е от съществено значение за конкурентоспособността и повишаване възможностите на българските фирми“, подчерта Чобанов.

Микрокредитирането, традиционното банково финансиране, ресурсите от международните финансови инстутуции, директното финансиране за по-мащабни проекти, както и кредитните линии към търговските банки са инструментите на международните институции, които могат да бъдат катализатор на българския икономически растеж.

Те предлагат финансиране чрез преки дялови участия, гаранции по заеми и други преки инструменти, описа той по-конкретно целите и дейността на Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Черноморската банка за търговия и развитие, Банката за развитие на Съвета на Европа и Международната финансова корпорация.

„Очакваме ползотворно сътрудничество с международните финансови институции и преодоляване на трудностите, които заварихме в началото на мандата“, заключи в краткото си изложение финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още