IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Политическата среда ни помага да запазим фокуса върху реформите

Правителството има ясна програма за реформи, резултатите от която ще покажат заслужава ли да управлява или не, каза финансовият министър

12:38 | 02.10.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Политическата среда ни помага да запазим фокуса върху реформите

„Политическата обстановка е предизвикателство за нас, но тя също ни помага да запазим фокуса върху провеждането на реформи“. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за CNBC, разпратено до медиите от пресцентъра на ведомството. Той допълни, че правителството има ясна програма за реформи, която ще следва и резултатите от нея ще покажат заслужава ли да управлява или не.

Според него протестите са политически, а не социални. Той заяви, че социални са били протестите през февруари и са били против предишното правителство, докато тези в момента са с политически привкус.

Финансовият министър увери, че кабинетът ще направи всичко възможно от една страна да работи за рестартиране на икономиката, а от друга - да предложи мерки, за да разреши най-належащите проблеми, които са се натрупали в социалната област.

„В момента подготвяме бюджета за следващата година и разработваме законодателни промени, които ще доведат до засилване на конкурентоспособността и ще увеличат възможностите за участие на малките и средни предприятия в обществени поръчки“, очерта министърът приоритетите в работата на ведомството.

Чобанов отбеляза, че се работи и върху намаляване на административната тежест на бизнеса и гражданите, както и преструктуриране на публичните разходи, за да се освободи място за инвестиции. 

Министърът на финансите коментира ситуацията в еврозоната и евентуалното присъединяване на България към 17-те страни, приели еврото. „Предишното правителство не бе последователно в намерението да се присъединим към еврозоната. На този етап предпочитаме да изчакаме да завършат реформите и преструктурирането на институциите във валутния съюз, за да видим каква ще е окончателната форма, която ще придобие“, каза той.

Петър Чобанов заяви, че България ще стане част от еврозоната, когато настъпи моментът, но българската държава също има да проведе доста реформи, да рестартира икономическия си ръст и да подобри конкурентоспособността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
rainmaker
преди 10 години
защо просто не му блокирате акоунта? един и сащ спам под всяка статя.човека очевидно има някакви психологически проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
JasonBourne
преди 10 години
Пък ти да видиш на мене какво ми направиха извънземните...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти. До къде очаквате да ви доведът морално деградирали, корумпирани, контроли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още