IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Няма изгледи минималната заплата да се увеличи тази година

Проблемът за минималната работна заплата не е фискален, а е от гледна точка на икономическото развитие, отбеляза финансовият министър

12:47 | 16.09.13 г. 9
<p>
	Финансовият министър Петър Чобанов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Финансовият министър Петър Чобанов. Снимка: БТА

Няма изгледи минималната работна заплата да бъде увеличена през настоящата година, но за следващата е разумно тя да бъде увеличена. Това заяви пред журналисти министърът на финансовите Петър Чобанов, който участва в официалната церемония по откриването на новата академична учебна година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), заедно с премиера Пламен Орешарски, съобщи агенция „Фокус“.

Министър Петър Чобанов напомни, че размерът на минималната работна заплата е въпрос на тристранен диалог. Той изрази надежда, че именно работодателите и синдикатите ще успеят да се споразумеят. Според него обаче техните нагласи не показват, че това може да се случи сега.

„Проблемът за минималната работна заплата не е фискален, а е от гледна точка на икономическото развитие и на това как ще се отрази тази мярка на заетостта и на потреблението в страната”, отбеляза финансовият министър.

Премиерът Пламен Орешарски също направи коментар във връзка с евентуалното увеличение на минималната работна заплата от тази година. Попитан дали се е отказал да има индексация от октомври, премиерът отговори, че вече е имало разговори по темата със социалните партньори, със синдикатите и с работодателите.

"Разчитам те да намерят верния път, това, което те се споразумеят, ще се съобразим с тях", категоричен бе той.

На уточняващ въпрос дали има пари за тази индексация, премиерът Орешарски не успя да даде еднозначен отговор.

За бюджета за 2014 г.

Чобанов и Орешарски коментираха и предстоящите обсъждания на бюджета за следващата година. По думтие на премиера истинското обсъждане на бюджета за 2014 г. тепърва предстои. Вероятно диалогът за бюджет 2014 г. ще започне в края на този месец и през целия следващ месец, тъй като срокът е в края на октомври.

Премиерът уточни, че вече е имало неформални обсъждания на бюджета за 2014 г. със социалните партньори.

Министърът на финансите пък подчерта, че бюджетът за следващата година трябва да бъде разглеждан по един нов начин, а именно да се оптимизират съществуващите разходи, така че да се освободи възможност за допълнителни разходи, Чобанов бе категоричен обаче, че всички допълнителни разходи ще бъдат по конкретни политики.

Той обеща, че образованието ще бъде приоритет на правителството, тъй като "е ключов фактор за дългосрочно развитие на икономиката".

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 3
balkando
преди 10 години
Решенията и целите които залагат, стават все по смислени и икономически обосновани. Това е почти сигурен признак, че няма да изкарат мандата. Поне не в този състав, защото предизборните обещания отиват в устата на опозицията и недоволните. Трябва да се внимава какво се обещава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
Добрата новина ще е когато си тръгнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Календаре, де си бре ? Появи се, да чуем коментара ти ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Това не е добра новина след като все пак остават на власт и са лъжци, крадци и престъпници.ОСТАВКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 19
Гари
преди 10 години
С утихването на протестите май утихва и популизмът на управляващите. Добра новина все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 10 години
http://news.ibox.bg/news/id_359789223
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
data
преди 10 години
Данък "лихва" остава засега. Правителството не разглежда отпадането му. Ако го няма този данък, трябва да отпадне и даден разход.Това заяви премиерът Пламен Орешарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Някои цитати из новините напоследък:"Орешарски: Ще следваме по-социална политика""Неплащането на осигуровки няма да се инкриминира, реши НС" -социална политика! :D "Чобанов: Няма изгледи минималната заплата да се увеличи тази година.." - социална политика! :DКой ще се възползва от актуализацията на бюджета?"Част от разходите са трудно защитими от гледна точка на тяхната неотложност и приоритет, според ИПИ..постановление на МС, с което ще се похарчи по-голямата част от допълнителните бюджетни разходи за 2013 г., гласувани неотдавна от парламента с актуализацията на бюджета. Постановлението разписва за какво ще бъдат изхарчени 249 млн. лева от допълнително гласуваните разходи за 286 млн. Лева." -социална политика!Всъщност към целта за подпомагане на уязвими групи може да се причисли само допълнителният бюджет на министерството на труда и социалната политика, а именно 40 млн. лева. " ..... А какви ги говореха докато драпаха да ни натресат дълга!? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 0
Ironhorse
преди 10 години
Ко' ?! Нееееееее ...Как няма да увеличавате минималната заплата, пенцийките, помощите и прочее...А къде са създадените 250 хиляди работни места за първата година ?!Ко' стаа с контрабандата ?!Смешковци ...За капак и Еврокомисията е изпратила нон-пейпър, демек депеша, че ника не вярва на Олигарски за честното управление на еврофондовете, демек скоро очаквайте спиране !ОСТАВКА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още