IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасан Адемов: Търсим как да увеличим минималната заплата от 1 октомври

Увеличението ще бъде дискутирано в тристранния съвет и до края на месеца ще бъде ясно дали ще има промяна

09:40 | 10.09.13 г. 1
<p>
	Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Снимка: БТА

Кабинетът ще направи всичко възможно да увеличи минималната работна заплата от 1 октомври. Повишението на минималната работна заплата ще бъде дискутирано в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество и до края на месеца ще бъде решено дали ще има промяна.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов тази сутрин пред NovaTV.

Все пак Адемов не се ангажира с обещание, че от 1 октомври наистина ще бъде въведена промяна в минималната работна заплата. "Нека да дадем оценка какво е всъщност минималната работна заплата. Минимална заплата получават често хората, които имат ниска квалификационна и образователна степен. Тя трябва да осигурява минимална покупателна стойност на труда на тези хора", обясни министърът.

Той уточни, че подобно увеличение трябва да се съобразява с икономическите реалности в страната, за да не се нарушат икономическите баланси, особено в някои райони.

Адемов акцентияра върху нуждата от обсъждането на повишението в Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Работодателите никога не искат, но трябва и ще бъде обсъдено. Ще искаме да чуем аргументите и на работодателите, и на синдикатите. Ако някой от аргументите надделее, ще вземем решение в негова полза. Все пак нека изчакаме до края на този месец и тогава ще имаме окончателен отговор", допълни Адемов.

За коледните надбавки на пенсионерите

Хасан Адемов не успя да даде и сигурен отговор дали ще има коледни надбавки за пенсионерите тази година. Той посочи, че социалното министерство първо ще изчака приключването на анализа на бюджета на държавното обществено осигуряване, както и анализа на държавния бюджет към края на деветмесечието, за да се ангажира с обещание. Все пак той увери, че правителството ще търси възможности за намирането на нужната сума за надбавки на тези с пенсии до 200 лв. По думите на Адемов ще бъдат нужни между 35-40 млн. лв., за да могат да бъдат раздадени надбавки в размер на 50 лв.

"Близо 800 хил. пенсионери ще могат да се възползват от тази коледна надбавка. Ще направим всичко възможно, за да подкрепим пенсионерите, но към този момент не мога да се ангажирам с обещание", допълни още социалният министър. 

Адемов бе попитан и във връзка с увеличението на пенсиите.

"Проблемът не е само в размера на пенсиите. Рано или късно ще бъде възстановено швейцарското правило, това може да се случи от 1 януари. Не може да се каже точно с колко процента ще бъдат увеличени, тъй като предварителните разчети могат да ни подведат. Важно е, че има воля това да се случи, след като четири години те бяха "във фризера", обясни той.

Оценката за кабинета

"Не знам дали е редно да давам самооценка на това, което сме свършили и това което не сме. Аз не съм в позицията да оценявам - това е работа на българските граждани. Аз съм убеден, че посоката в която се движим, първите стъпки на кабинета на Пламен Орешарски са обнадеждаващи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
idm
преди 10 години
Еми дано да я учеличат, че толкова хора живеят на ръба с минимална заплата :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още