IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесионният договор с "Юлен" за ски пистите в Пирин ще бъде актуализиран

Актуализацията означава прецизиране на контракта, обясни Искра Михайлова

14:41 | 25.11.13 г. 13
Концесионният договор с "Юлен" за ски пистите в Пирин ще бъде актуализиран

Върви се към актуализация на концесионния договор с "Юлен" за ски зона Банско. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по време на конференция за бъдещето на Национален парк „Пирин“.

Припомняме, че през лятото на 2011 г. стана ясно, че има нарушения на концесионния договор между екоминистерството и фирма „Юлен” АД. Бившият министър Нона Караджова съобщи, че концесионната площ по договор е 99,55 ха, но фирмата ползва с 64,789 ха повече. Тогава правителството на ГЕРБ смяташе да реши казуса с промени в Закона за концесиите, които да позволяват при необходимост да бъдат извършвани корекции в концесионните договори, което предизвика недоволството на природозащитни организации.

Междувременно Сметната палата излезе с одит на концесионния договор за периода януари 2009 г. - декември 2011 г. Според проверяващите не е осъществяван достатъчно стриктен контрол на договора, който не съдържа клаузи за санкции и неустойки при системно неизпълнение от страна на концесионера на основни задължения и параметри, с изключение на неустойките за забавено плащане на концесионните възнаграждения. В доклада се препоръчваше „да се предприемат действия за окончателно изясняване с концесионера на въпроса за размера на използваемата площ“.

През септември 2013 г. вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката Бранимир Ботев казаха пред представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище, че правителството подкрепя изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Общината пък е твърдо "за" разширяването на ски зоната. 

Днес Искра Михайлова коментира, че е представила доклад пред  Министерския съвет и в резултат е получила подкрепата на министрите, че трябва да се включи експертизата на повече институции, освен МОСВ, относно държавната собственост на територията на буферната зона в Национален парк "Пирин".

Вече са получени становищата на Министерството на регионалното развитие, на две дирекции в Министерския съвет, както и на други министерства, които биха могли да имат собственост в буферната зона. В момента очакваме становището на Министерство на инвестиционното проектиране, което трябва да посочи много ясно има ли съвпадения между Териториалния устройствен план, по който е сключен концесионният договор и заснетите електронно през 2010 г. данни – дали има разминаване на границите на концесионната площ, обясни министърът.

Според нея МОСВ се опитва заедно с община Банско да констатира точните параметри на териториалния устройствен план. В крайна сметка се върви към актуализация на концесионния договор с "Юлен", посочи Михайлова.

„Много е важно да намерим Териториалния устройствен план. Не случайно казвам – да го намерим. Ние се опитвахме да го получим от община Банско и не го получавахме“, каза тя. Сега министър Иван Данов трябвало да проверява същия този план.

Според екоминистъра е напълно възможно да има разминаване между плана и концесията, защото планът е правен преди повече от 25 г. "Той едва ли е електронен и едва ли отчита толкова точно ситуацията, колкото замерването през 2010 г.", допълни тя.

„Актуализацията означава прецизиране на концесионния договор“, посочи Михайлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Ами да, като се разреди опашката, изпозастройте и полето до Добринище с хотели, щото пък не може новите лифтове да въртят празни! После ще стане нужда и за 3-та, 4-та кабинка, щото опашката пак пораснала! Те си вървят и със съответното с нови писти, пък влекове и кръчми около тях, нали? Щото пък нови лифтове, ама къде да се пързаляме и похапваме и попийваме?И те така! До Гоце Делчев все е планина, що лифтове и писти могат да се пуснат, що инвеститори да се зарадват! хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Ани Василева
преди 10 години
Радвам се, че най-накрая ще се вземе правилно решение. От години някакви зелени талибани се опитват да блокират работата на инвеститорите в Банско. Явно мизерните им опити не са успели. Сега остава само да пуснат и втората кабинка, защото не може да чакаме като луди с часове на опашки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още