IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Цонев: Партийната субсидия не е лукс

Няма да има специално коалиционно споразумение между БСП и ДПС, твърди Йордан Цонев

10:40 | 04.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йордан Цонев: Партийната субсидия не е лукс

Партийната субсидия замества обръчите от фирми около партиите. Тя не е лукс и е разход, който е оправдан за обществото. Това каза председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев (ДПС) пред bTV.

Той допълни, че намалението на субсидията с 1 лев на глас и  увеличението на пенсиите с 4 лева не са достатъчни, но са по-добре от нищо.

Запитан дали сега има ли обръчи от фирми около партиите, той препоръча на журналистите да направят разследване, да намерят обръчите от фирми и едва тогава той ще обсъжда темата.

Депутатът коментира и общия семинар на БСП и ДПС, който бе проведен в Боровец, след което се заговори за коалиционно споразумение между двете партии. Цонев обаче каза, че подобно нещо на семинара не е било изговорено и го е чул през медиите.

"Не сме обсъждали този въпрос. Няма нужда да бъдат регламентирани нашите действия, има нужда да бъдат по-координирани. Понякога липсата на достатъчно координация по отделни законопроекти и политики довежда до трудности в законодателния процес“, обясни той. 

Затова една от целите на семинара в Боровец била да се постигнат ефективни механизми за взаимодействие между групите на БСП и ДПС. Депутатите решили това да става по следния начин – председателят водещата комисия по определен законопроект ще представя пред другата парламентарна група текстовете, за да се запознаят депутатите с тях. Ако депутатите имат бележки, ще ги правят при подготовката на проекта.

В Боровец лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че страната разполага с най-доброто управление от прехода насам. В тази връзка Цонев коментира: „Не знам дали е така, но Орешарски и кабинетът му дават заявка да бъдат такова управление. Това го казвам без никаква доза излишно самочувствие или помпозност, не ми е характерно”.

Председателят на бюджетната комисия даде за пример нещата, които се правят в икономиката през последните три месеца, като посочи по-конкретно разплащането на дължимия ДДС на фирмите, споразуменията с лекарския и със зъболекарския съюз, както и с животновъдите.

Запитан защо тогава социолози регистрират постоянно падащо доверие в кабинета, той отговори, че  тези данни се отнасят за доверието в цялата политическа система.

По темата дали мнозинството на БСП и ДПС е свързано с „Атака” Цонев отрече това да е така: „Атака“ ще продължи да осигурява кворум и ще ви кажа защо. Още в предизборната кампания те обещаваха на избирателите си, че ще свалят ГЕРБ от власт. Те многократно са казвали, че ще подкрепят мнозинството, за да не върнат ГЕРБ на власт. Това не означава, че ние имаме комуникация с „Атака“, или че те ни подкрепят. Те си водят собствена политика и аз няма какво да я коментирам“,  допълни Цонев.

На въпрос дали отцепилият се от ГЕРБ и станал независим народен представител Георги Марков ще се превърне в 121-ия депутат, който да осигури мнозинство на управляващите, той отговори: „Не е нужно депутати от други групи да ни подкрепят, ще работим в тези условия, докогато можем“. Цонев допълни, че не познава Марков и дори не може да си го спомни по физиономия, защото е много зает и няма време да комуникира с всички колеги от парламента.

По случая с Христо Бисеров Цонев каза само, че  темата е обект на правораздавателните органи и може да коментира само решението му да напусне политиката. Въпросът е защо други не го последват и не напускат постовете си, само си дават имунитета, каза Цонев по повод обвиненията срещу Цветан Цветанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
vallman
преди 10 години
Мента, то и сега има обръчи, няма да ментиш! Свободата, Санчо, както и властта е стока. На който му трябва власт, да си плаща за нея. Така ще се знае цената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още