IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС се съобрази с ветото на президента за Закона за чужденците

Депутатите върнаха възможността разрешение за постоянно пребиваване да получават чужденци, направили инвестиция от 1 млн. лв.

12:11 | 10.12.13 г.
НС се съобрази с ветото на президента за Закона за чужденците

Парламентът върна възможността разрешение за постоянно пребиваване да получават чужденци, направили финансова инвестиция в размер от 1 милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок от минимум пет години.

Депутатите отново гласуваха Закона за чужденците в България, след като президентът наложи вето на текстове от закона, а народните представители не успяха да го отхвърлят, което наложи да се съобразят с мотивите на държавния глава.

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците на 7 ноември.

С промените се създава възможност чужденец, гражданин на трета страна извън Европейския съюз, да получи право на постоянно пребиваване в България, ако е вложил сумата от 1 млн. лева в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години.

В мотивите на президента се посочва, че приетите в края на октомври промени не предотвратяват възможността чужденец, който е получил право на постоянно пребиваване чрез вложение от 1 млн. лева, впоследствие да ползва тази сума като обезпечение при кредит.

Паричните средства, получени чрез кредит, от своя страна, могат да бъдат използвани от други лица отново за получаване на разрешения за постоянно пребиваване.

Депутатите са прецизирали текстовете. Така вложената сума от 1 млн. лева в българска финансова институция няма да може да се използва за обезпечаване на други кредити в срок от 5 години.

Председателят на вътрешната комисия Атанас Мерджанов обясни, че с гласуваните днес промени депутатите са се съобразили с препоръките на президента и са записали, че този кредит няма да се използва като обезпечение за други цели.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още