IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ: Кабинетът извършва плащания с държавни пари за "Южен поток"

С по 191 млн. лева БЕХ и "Газпром" увеличават капитала на проектната компания, макар и правителството да обеща, че няма да харчи държавни пари за проекта

11:47 | 19.12.13 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ГЕРБ: Кабинетът извършва плащания с държавни пари за "Южен поток"

За увеличаване на дълговете в енергетиката, които ще доведат до увеличение на цената на тока, предупредиха от ГЕРБ. Повод за това стана появила се информация, според която Българския енергиен холдинг (БЕХ) ще внесе 191 млн. лева за увеличение на капитала на проектната компания "Южен поток България“.

Реципрочно и другият акционер в компанията - „Газпром“ ще внесе същата вноска за увеличаване на капитала на дружеството. "Трябва да има конкретни действия, ако искаме този проект да се реализира", коментира по този повод енергийният министър Драгомир Стойнев, цитиран от БТА. Според него през последните години само се е говорело за проекта, без нищо да се прави. "Не може да стоиш на бюрото си и да смяташ, че нещо ще се случи", допълни още той.

Изявленията на ГЕРБ обаче визират обещанието на правителството, че няма да плащаме със собствени средства за изграждането на газопровода. 

"Днес сме свидетели на точно обратното. България дава първите 200 милиона за проекта "Южен поток", и то при положение, че има известна правна несигурност", заяви бившият министър на енергетиката Делян Добрев, сега депутат от ГЕРБ.

Той обясни, че в продължение на две седмици от ГЕРБ искат изслушване на премиера Пламен Орешарски.

"Тези средства най-вероятно са от емисията на облигационния заем от 500 млн. евро, които БЕХ изтегли преди няколко месеца", предположи Добрев. По негови думи заемът е бил изтеглен, за да може с част от парите - 195 млн. евро, да се рефинансира заемът към BNP Paribas, а с другите – текущи нужди.

Вместо това тези пари се пренасочват, в противоречие с правилата, по които бяха изтеглени, към финансиране на "Южен поток". С това действие България поема риск, заяви Добрев. По негови думи заради това действие на правителството намалението на цената на тока с 5 на сто от август „ще го платим с лихвите през следващия регулаторен период“.

Тези пари бяха единствените свободни средства, с които разполагаше енергетиката, обясни Добрев. По негови думи тези средства е трябвало да се използват, за да се финансира дефицитът заради решението на ДКЕВР да намали цената на електроенергията. Добрев се възмути, че вместо това те се използват за финансиране на "Южен поток".

Към 1 юли липсващите средства на НЕК ще бъдат 620 млн. лв., които регулаторът трябва да признае и да индексира цената, заяви Добрев. Тези средства са хроничен недостатък, предупреди той.

"Сами може да калкулирате какво трябва да бъде увеличението, за да покрие този дефицит", допълни бившият министър.

Днес говорим за целенасочено обезкървяване на НЕК, предупреди Владислав Горанов. Не е за пренебрегване, че натрупването на много задължения притиска както мините и АЕЦ „Козлодуй“, така и към ВЕИ-производителите. Това контрастира със заявената позиция на правителството за намаляване на задълженията към бизнеса, допълни той.

По негови думи картината се усложнява и от факта, че плащанията по еврофондовете са спрени от средата на декември и Министерството на финансите не плаща по нито една оперативна програма.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
Достойно за футболен форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
toto
преди 10 години
Абе що се правите на маймуни за 0.20 лв. на пост???! Нали БЕХ е държавно дружество - значи има косвен ефект за ДЪРЖАВАТА това имам предвид. Формално няма значение как ще стане! Начини има хиляди и това добре го разбирате ама опорните точки са си опорни точки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
"как така няма да има пряко или КОСВЕНО въздействие върху държавния бюджет - Бюджета финансира БЕХ - БЕХ южен поток!!!"Формално заемът на БЕХ няма нищо общо с републиканския бюджет. БЕХ е отделно ЮЛ от държавата.Освен всичко заемът на БЕХ е подготвян още от времето на герб. Ето публичната покана от март 2013 г.http://***.bgenh.com/UserFiles/File/07.03.2013/pokana_bond_last_06.03.2013.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Не, примерът ти с парното не е много точен! По-скоро си оня каскет от първия етаж, който още не е разбрал, че не е все едно да живееш в къща на село и в етажна собственост в София и не пуска тръбите на парното да минат през апартамента му, докато 8 етажа над него с малки деца му се молят, мръзнат и плащат луди сметки за ток!Ти си шопската карикатура Гьоре, който казва: Не ме е яд, че яз немам, а ме е яд, че Вуте има! или Че си запалим къщата, та да изгори на Вуте плевнико!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
toto
преди 10 години
ЮП е все едно комшията да мине с тръбите си за парното през апартамента ми, да ми даде заем за да си разбия апартамента и да му прокарам тръбите, да му върна заема ДВОЙНО и евентуално ако си пусне парното да ми дава по 5 лв на месец.*** ДАЛАВАРАТА.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Теб няма нужда някой да те прави на ***.... ! "...Бюджета финансира БЕХ - БЕХ южен поток!!! " Дет се вика, оставил си си визитката... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 10 години
Не си хаби нервите да спориш с платените драскачи, за жалост никой не може да ги спре да ни обират по един или друг начин, ако не е с Южен поток ще е със 7 блок в Козлодуй или пък нещо друго. Все пак те затова са там да си пълнят гушите и за жалост никой не може да ги спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
toto
преди 10 години
това е от доклада"Предложеният Проект на Решение на Министерския съвет няма да доведе до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, поради което не е приложена финансова обосновка в съответствие с чл. 35, ал. 1, т. 4 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация (УПМСНА)"как така няма да има пряко или КОСВЕНО въздействие върху държавния бюджет - Бюджета финансира БЕХ - БЕХ южен поток!!! На *** ли ни правят или *** не знаят какво правят?!!!Отговор - поръчка -> комисион. другото са приказки по форумите и медиите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Нема лошо, и Гарабед е хор! Като ти поискат от БЕХ или НАП 40 кинта за Южен поток и ги платиш, дай ми копие от платежното и ще ти го осребря! С него ще претендирам после за дивидента. ОК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
alexx
преди 10 години
ти мани майтапа, но дИлянчо си плюе на свършеното/подписаното. Пелтека просто изпълнява договореното. Ето доклада на дИлянчо за Южен поток до Министерски съвет от ноември 2012 г:http://***.mi.government.bg/files/useruploads/files/doklad.pdfПодозирам, че просто герб са ги отразяли от комисионните, които неминуемо съпътстват такъв тип проекти, и за това сега реват :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още