IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна строителството на "Южен поток" на територията на България*

Първия газ българските потребители ще получат през декември 2015 година, заяви Алексей Милер

14:45 | 31.10.13 г. 8
<p>
	Премиерът Пламен Орешарски наблюдава първото заваряване на шев в газокомпресорната станция &quot;Расово&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерът Пламен Орешарски наблюдава първото заваряване на шев в газокомпресорната станция "Расово". Снимка: БТА

След петчасови преговори и с жива връзка премиерът Пламен Орешарски и шефът на "Газпром" Алексей Милер дадоха началото на строителството на българския участък на газопровода "Южен поток".

Гости и журналисти видяха от Гранитна зала на Министерския съвет първото заваряване на шев в газокомпресорната станция "Расово".

Председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер заяви, че актуалността на проекта се диктува от нарастващото търсене на природен газ. Проектът е най-важният елемент от енергийната сигурност на целия европейски континент, заяви Милер и припомни, че с новата тръба ще се доставя природен газ пряко от Русия за България и пряко от Русия за ЕС, като се изолират транзитните страни.

До края на годината ще започне строителството в Сърбия, а после в Унгария. Първия газ българските потребители ще получат през декември 2015 година, каза Милер и увери, че това ще става на по-ниски цени.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че графиците са "доста напрегнати и предстои още много работа".

Днес са били доуточнени основните параметри на финансовия модел. Премиерът Пламен Орешарски изрази удовлетворение, че българската страна няма да инвестира бюджетни средства. Параметрите са изгодни за нашата страна, вярвам, че и за руската. Когато дълго време се преговаря, накрая двете страни трябва да бъдат доволни. Този проект създава предпоставки за по-евтин газ до българските производители, това ще подобри тяхната конкурентоспособност, каза министър-председателят.

От българска страна не се изискват никакви банкови гаранции.

Гледаме на този проект като на изключително важен, съдействахме до този момент и ще продължим да съдействаме за реализацията му, каза още Орешарски.

„Южен поток“ ще пренася газ от Русия през Черно море за страните от Централна и Южна Европа. Трасето на газопровода преминава у нас през 11 административни области – Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. Основните елементи на проекта са линейна част (с дължина 540 км), приемен терминал и три компресорни станции - „Варна”, „Лозен” и „Расово”.

Междувременно от Европейската комисия (ЕК) посочиха, че газопроводът не е сред приоритетните за Европейския съюз проекти, както и че осъществяването му трябва да бъде съобразено с европейското законодателство.

За БНР Марлене Холцнер, говорител по въпросите на енергетиката, коментира: "Инфраструктурните проекти на територията на Евросъюза трябва да са в пълно съответствие с общностното законодателство за околната среда, обществените поръчки, конкуренцията и вътрешния енергиен пазар, включено в така наречения "Трети енергиен пакет".

Говорителката добави, че приоритет за Евросъюза е да осигури разнообразяване на страните и фирмите - доставчици на газ, както и нови трасета за пренос. "Южен поток" представлява диверсификация на маршрутите, но не и на държавите и фирмите, който доставят газ на европейския пазар", каза още Марлене Холцнер.

* Актуализирано към 18.20 ч. с коментара на Европейската комисия

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Вижте още и в репортажа на Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
elitsana
преди 10 години
Северен поток беше построен, въпреки протестите на екологични организации. Явно за Германия построяването му е било приоритет.А доколкото знам, политиката на ЕС в областта на енергетиката се състои от 2 стълба: диверсификация на маршрутите и диверсификация на доставчиците. Така че Южен поток напълно съвпада с първия стратегически стълб. Относно Набуко: ако се намерят инвеститори, които да се съгласят да инвестират милиардите, необходими за прокарване на тази тръба, и такива, които ще "преглътнат" рисковете, свързани с преноса на газта през политически нестабилни държави, нека се осъществи. Набуко е стар план на ЕС, но несигурността относно цената му и територията, през която преминава, го правят изключително скъп.Реално погледнато, ЕС зависи от Русия за доставката на газ. Да, някои южни страни се снабдяват с газ от Северна Африка, но за нуждите на икономиката на целия ЕС Русия е най-близкият и до голяма степен най-надеждният доставчик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ти от името на Ротшилд или Рокфелер говориш ?;))))))))))))))))))))))) - щото печалбата от ""ЮЖЕН ПОТОК!"" заминава в тази посока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
the_evil_lord_Darth_
преди 10 години
Това е добра новина, защото нашият интерес винаги е бил руският интерес, дори и когато са ни противопоставяли. През Дунав Мостовете освен германци, които да говорят за мухала си и да обиждат стоката ни, за да ни докарат неудобство и да ни изкарват крадци или ***, за да минат по *** по-тънко при нас, друго не може да се случи. Похарчихме много средства и платихме висока социална цена, за това, че проявихме слабост и договорихме бъдещето си обвързвайки се с хора/германци-по европейски/, от които освен неудобство и обиди дуго не сме видяли, и преустановихме симбиозата с и с руския интерес и родственния ни руски народ. Сега е дошло време да поправим тази грешка, която допуснахме преди 20 години допускайки мизерници, сред нас, които да рушат държавата и обществото ни отвътре. ДА БЪДЕ И ДА ПРЕБЪДЕ ЮЖЕН ПОТОК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
(-) -> знам, разбира се че знам, на коя аксиома ти противоречи изказването ми! специална промиваща линия на "мислене" има в тази посока - с материални доказателства даже /паметници/ :))))))))Но имаш право да си я свериш или да продължиш да си "поднасяш" по пътя на анализите:http://***.youtube.com/watch?v=cFSxBOqiM1o
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Абе малко е дразнещо...И не че е точно по тази тема, но с една ииииндиректна връзка "някъде там" :) ...една Култова тема в "правилната" посока. Коментар там.http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ot-2015-g-dualnata-sistema-v-profesionalnite-gimnazii-moje-da-stane-fakt,160668/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Големите ни точат по-лесно през Русия... а тя е тотално превзета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
...А, дано, ама надали...По всичко личи, че големите са "стиснали ръце", пак зад гърба на "малка" България. Дадохме гръб на Набуко и се наг***ме за "Потока". ШЕЛ като плъшоци напускат кораба, на тяхно място стабилно идва ГАЗПРОМ. НАТО прави дефанзивна линия в Румъния, не в БГ. Тука плъпват "бежанци"/нов електорат може би/. Пак сме "буферната зона", т.е. задния двор.....Надежда ТУК всяка оставете.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
А дано след като се построи най-сетне да доживеем да видим нещо руско, което е по-евтино за българския потребител, отколкото за европейския.Щото досега всякакви подобни приказки са били 100% лъжи.Да видим един руски газопровод през нашата територия дали ще промени това или пак ще си останем само със старата идеологична дрога + голи *** + по-високи цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още