IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата бонанза в Черно море остава на хартия

Собственият добив е спасителен за диверсификацията на газовите доставки, но технологията за добив за оказа по-скъпа от очакваното

15:15 | 25.10.13 г.
Газовата бонанза в Черно море остава на хартия

В Черно море има запаси от природен газ, на които държавите от региона се надяват, за да намалят енергийната си зависимост от Русия, е рефрен, който повтарят експертите през последните няколко години. Дали обаче е толкова лесно този потенциал да бъде реализиран и дали Москва ще се даде толкова лесно, анализира агенция Reuters.

Въпреки усилията, от Черно море не се добива толкова природен газ, каквито бяха надеждите. Причината е, че находищата са в дълбоките води, а и тежката геоложка обстановка, която изисква скъпи технологии и оборудване.

Собственият добив на газ е спасителен за държави като България и Украйна, които получават основно суровината от Русия. Дори и по-отдалечени държави – Унгария и Словакия, също възлагат надежди на добива от Черно море, за да диверсифицират източниците си.

Кризата обаче сви инвестиционните намерения на много от компаниите. Анализите на Reuters се потвърждават и на практика у нас – през лятото беше спряно развитието на блок „Терес“ заради липсата на интерес. До крайния срок нямаше подадени оферти за участие в търга, макар и девет компании да закупиха документация.

Плановете на правителството на Борисов бяха поне 15-20% от вътрешното потребление на газ да бъде покрито със собствен добив. В момента газ се добива от находищата „Галата“ и „Калиакра“ в Черно море, а в началото на 2015 година се очаква и добивът от находището „Девинци“ край Ловеч.

Според анализа на Reuters обаче „охлаждането“ на интереса към черноморския шелф е само временно. Технологиите напредват и с подобряването на бизнес климата в региона, ще се върнат и големите инвеститори.

Въпросът сега е каква ще бъде реакцията на Русия и как тя ще защити доминиращото положение на „Газпром“. Една от стъпките в тази посока е наливането на 17 млрд. евро в проекта „Южен поток“.

Според анализатори изграждането на този газопровод може да спре развитието на находищата в Черно море. Най-малкото защото потенциалът на Черно море още не е доказан и може да отнеме години и значителни усилия, докато започне търговският добив от находищата.

„Нужни ще бъдат няколко значими открития, за да катализираме нов интерес и инвестиции. От десетилетия говорим за потенциал, който трябва да бъде реализиран“, коментира Андрю Неф, енергиен анализатор в IHS Global Insight.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още