IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината за българската икономика - факти и цифри

На фокус са слабият растеж, ниският инвеститорски интерес, дефлацията, високата безработица, несигурната икономическа среда, свитата кредитна активност

12:45 | 31.12.13 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Годината за българската икономика - факти и цифри

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

Слаб икономически растеж и нисък инвеститорски интерес, дефлация и висока безработица, отрицателно търговско салдо, несигурна икономическа среда, както за бизнеса, така и за домакинствата, в комбинация с рекордна сума на спестяванията и свита кредитна активност.

Така накратко можем да опишем икономиката на България за отминаващата 2013 г. Съдейки по водещите макроикономически индикатори към края на годината, не можем категорично да твърдим, че страната ни се е възстановила устойчиво от тежките удари на икономическата и финансова криза.

В Бюджет 2014 правителството заложи икономически растеж от 1,8%. Бихме ли могли обаче да го постигнем на фона на колебливото движение на икономиката на Европейския съюз? Износът ли ще ни отдведе до поставената цел? Или пък домакинствата и фирмите ще използват спестяванията в банките, за да подбутнат вътрешното потребление, което да издърпа икономиката ни през следващата година?

Една комбинация със 100% усвояване на европейските фондове и сериозен приток на чужди инвестиции също би уцелила в десетката.

В навечерието на новата година можем да си пожелаем най-доброто за родната икономика. А докато чакаме то да дойде, нека да опитаме да разберем как се движеше тя и кое дърпаше икономиката към положението, в което се намира в момента.

Брутен вътрешен продукт

Несъмнено, първо трябва да разгледаме прираста на брутния вътрешен продукт (БВП) – считан за най-прецизен индикатор за напредъка на една икономика.

През третото тримесечие на 2013 г. БВП нарасна с 0,5% спрямо второто и с 0,7% на годишна база. В периода юли-септември икономиката на Европа се сви с по-малко от очакваното, но родната се движи успоредно с тази на Стария континент.

През второто тримесечие нашият БВП се разшири с 0,2% на годишна база, но се огъна с 0,1% на тримесечна. За същия период еврозоната и страните членки на Европейския съюз отбелязаха ръст от по 0,3 на сто. По този начин 17-членния евро блок излезе от най-дългата рецесия, в която изпадна заради дълговата криза.

Инфлация-дефлация

През ноември цените на потребителските стоки се понижиха с още 0,2% спрямо октомври. В сравнение с предпоследния месец на 2012 г. дефлацията е 1,5%. По тревожен е като че ли фактът, че oт началото на годината дефлацията е 1,9%.

От графиката ясно личи тенденцията за намаление на цените на потребителските стоки. Това е обезпокоително, защото понижените цени свидетелстват за свито потребление. Походът на дефлацията започна през юли, когато правителството на Пламен Орешарски намали цената на електроенергията с 5%.

Ако вярваме на обещанието, че на 1 януари цената може да падне още (поне на думи, но не и на фактури), то сигурно ли е, че ще посрещнем дефлацията и през 2014?

Графика: Investor.bg

Последна актуализация: 09:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ми щото явно тея 42% нищо не са допринесли за слабия растеж, безработицата, икономическата и политическата среда.. Тоя растеж е кеф за няколкото инвеститора които си препирате парите там и печелите от това. Така изглежда от гледна точка на останалата част от икономическо-социалната-политическата част от обществото.При 42% ръст на борсата, колко е ръста на заетостта? Не би ли следвало да има някаква макар и малка връзка? А колко е ръста на средната работна заплата? Не говорим за админисртативно определената МРЗ, а за руст в реалните доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
see in the dark
преди 10 години
такова надценяване и продължаващ спад на пазари в Хърватия, България, Австрия. Виж колко хора гледат страниците им в интернет и дали всички не идват случайно от реклама. След като направиха скандал на десетилетието с Хохехер, който от името на Телеком Аустриа, подкупи Българки и Австрийски премиер, има ли съмнение за намесата им в политиката. Обвръзването на страната с техни комуникации подсказва как си подсигуряват кражбите от БНБ и бюджет, защото комуникациите на Спектрумнет са критични за това. Мтел вече са с отрицателна нетна печалба - остават на пазара за да подкрепят Банките и контрола на комуникациите. Ако ги изгоните протестите ще успеят, защото те контролират правителството. Питай ЕК за Мтел и Телеком Австрия защо покриват този регион. Това са новости в комуникациите, не само някое телефонче. Като биг дейта е. Крадеш, хващат те, тъкмо си тръгваще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
На фокус са слабият растеж, ниският инвеститорски интерес, дефлацията, високата безработица, несигурната икономическа среда, свитата кредитна активност.... И 42% ръст на БФБ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още