IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във Великобритания се търсят най-вече компютърни специалисти и медици

Има много българи, които заминават за Острова с вече подсигурена работа и място за живеене от работодателя, уверяват от Агенцията по заетостта

12:05 | 03.01.14 г.
Във Великобритания се търсят най-вече компютърни специалисти и медици

Компютърните специалисти, софтуерните инженери и медиците са най-търсените кадри във Великобритания. Това заяви пред БНТ началникът на отдел Международни спогодби в Агенцията по заетостта – Славка Радева. Работа на Острова има и за специалистите в областта на туризма, както и за технически кадри. 

Всеки, който реши да се възползва от падането на ограниченията на пазара на труда в Европа, трябва да се подготви финансово и да замине с предварително спестени пари, съветват от агенцията.

"Има българи, които отиват във Великобритания с вече подготвена работа, с подпомогнато настаняване от работодателя. В този случай не е необходимо да са приготвили предварително голяма сума преди заминаването си", коментира Радева.

По нейни думи не е малък и броят на хората, които отсядат при роднини и приятели, които също биха им помогнали да се адаптират в ситуацията. 

Авантюристична е идеята на много българи да заминат без предварително намерена работа, жилище и условия за пребиваване, смята още експертът. "Тези, които заминават без предварително намерена работа, трябва да си подготвят по-голяма сума. Наистина трябва да имат достатъчно средства, за да се издържат, докато търсят работно място", допълни тя.

От агенцията съветват тези граждани, които се отправят към Великобритания без предварително ангажирани апартамент и работа, да имат средства поне за 3 месеца престой напред. "Така ще са сигурни, че ще имат пари, докато си наемат жилище, докато се ориентират в обстановката, а и за да имат време да посетят различни интервюта за работа", допълни Даниел Калинов, мениджър в агенция за осигуряване на работа в чужбина.

"Трябва да получите и иншуранс номер, който е нещо като нашето ЕГН. Най-добре е още от България да си осигурите чрез лицензираните агенции договор за работа", посъветваха специалистите.

Според Радева за висококвалифицираните специалисти са необходими месеци за превод и легализация на дипломите – и от българска, и от британска страна. В тази връзка, всеки желаещ да замине и да търси работа или ново образование на Острова, трябва да си осигури време, в което да оправи документите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още