IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Пашов: Повечето българи, които напускат страната, са млади и образовани

Тази тенденция е изключително негативна за държава нетен донор в ЕС, каквато е България, твърди финансистът

17:49 | 05.01.14 г. 6
Р. Пашов: Повечето българи, които напускат страната, са млади и образовани

„90% от хората, които напускат България, са млади и икономически активни. Те са образовани или търсят образование или по-добра квалификация“, каза в предаването на Boom&Bust на телевизия Bulgaria On Air Радослав Пашов, финансист и преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Той определи тази тенденция като изключително негативна за държава нетен донор в Европейския съюз (ЕС), каквато е България. „Проблемът е, че ние по никакъв начин не можем да компенсираме това, прирастът у нас е отрицателен и трудностите на пазара на труда ще се задълбочават“, обясни Пашов.

Според него страните, в които отиват нашите имигранти, печелят от българската работна ръка. „Хората отиват в дадена държава, получават заплата, потребяват там, плащат данъци и осигуровки. Тук идват предимно пенсионери, които нямат почти никакъв икономически принос“, допълни финансистът.

По думите на Пашов обаче се забелязва и друга тенденция – част от хората, които напускат България, отиват в чужбина с цел припечелване на определена сума пари, след което се завръщат в родината. „Те заминават, за да работят нискоквалифициран труд, под нивото на образователния им ценз. После се прибират и очакват, че с припечеленото ще успеят да си уредят живота в България“, посочи още Радослав Пашов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
pavlikenski ziganin
преди 10 години
Хамстерофф милионера цоциалист - криза няма ... като развие х*й тек фирмите дето плащат на х*у тек юпитата с многото пари , сфиркай да се чуе ,а до тогава вервайте ще са упрайти . времето си е ваше....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
narod
преди 10 години
В България единственно има смисъл да останеш ако имаш връзки да станеш военен, за да станеш сержант или кадрови войник даже не се иска и да учиш, но затова пък ползваш само привилегии: ранно пенсиониране 45-50 год, висока пенсия -600 лева и нагоре, времето прекарано в армията (от 18 до 27 год) е много добре платено, кадрови войник над 1200 лева месенчназаплата, сержански състав на 1500 лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
CGY
преди 10 години
С втората част съм напълно съгласен. Светът, обаче, вече далеч не е това "неизвестно", особено Европа и страната напускат всякакви. Студентите са само част от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 4
mathematician
преди 10 години
Напротив, доста се различават. Към неизвестното винаги тръгват по-предприемчивите и по-авантюристични натури.Ако сравним тези които отиват да учат, с тези които остават тук без да учат или остават тук да учат в нашите родни ВУЗ-ове - мисля разликата е очевидна. Нивото на подготовка, образование и предприемчивост на различните групи още преди да заминат е доста голямо. А след като заминат и се изучат разликите стават още по-големи.Хубавото е, че някой се връщат тук и помагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 14
CGY
преди 10 години
Напускащите страната едва ли се различават значително от представителна извадка за населението в работоспособна възраст, което прави твърдението в заглавието невярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още