IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо политиците заговориха за минимални цени на тютюна?

Новите регулации за сектора – опит за помощ или за засилване на политическото влияние

07:50 | 07.01.14 г. 2
Защо политиците заговориха за минимални цени на тютюна?

Предложените законодателни промени нямат обосновка, заяви икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Николай Вълканов.

Той коментира, че конкурентната среда, която бе резултат от либерализацията на пазара, е проработила и точно затова през 2013 г. имаме повишено предлагане на тютюн, а цената леко се успокоява след повишението при предишни реколти. Това не е повод за притеснение, а ясно доказателство, че пазарът работи, а ако залитнем в обратната посока, ще заличим малкото хубави неща, направени в този сектор, каза икономистът.

На въпрос как тълкува темата за въвеждането на минимални изкупни цени Вълканов отговори, че това са предизборни процеси. Не съм убеден, че това е допустимо от гледна точка на ЕС, още повече, че там се провежда политика за ограничаване на производството на тютюн, допълни той.

Либерализацията на пазара откъсна производителите от обвързаността на производителите с администрацията и държавата, каза още Вълканов.

Той предположи, че последните предложения целят по-голям контрол от страна на държавата върху производителите. Анализаторът се обяви против въвеждането на държавните оценители, тъй като техният статут ще е неясен в търговските сделки.

Той допълни, че евентуална намеса на държавата ще затрудни търговията в сектора, ще се намали конкуренцията, при което рискът е цените да паднат.

Като цяло Николай Вълканов определи последните предложения за промени в законодателството като опит да се разшири влиянието на определена политическа сила върху производителите.

Асен Кичуков, заместник-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, заяви, че едва ли е възможно връщането на минималните цени, защото това ще противоречи на принципите на свободната пазарна икономика.

Според него ще има обаче полза от въвеждането на регистър на изкупвачите. Производителят обаче се обяви категорично против връщането на лицензионния режим, защото за фермерите е по-добре да има повече фирми на пазара, за да се постигат по-добри цени.

Като мярка, която ще помогне на сектора, той предложи следното - да се върне районирането на отделните сортове, за да не пада качеството на произведения тютюн. Така ще се вдигнат изкупните цени до максималния възможен размер, прогнозира Кичуков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
tonitov
преди 10 години
Само нагли и гнусни лъжи на хорицата, а пачките за тях и мафията. На който каквото иска и го получава и продължава продулжава.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Разумно е парите от увеличението на акциза върху тютюневите изделия да се насочат за развитие на инфраструктура и туризъм, както и за подпомагане на отглеждане на алтернативни култури в тези региони, но така от една страна ще идат където трябва а не за финансиране на предизборни кампании, от друга ще намалее зависимостта на турците от ДПС a това не се харесва на Местаня и Доганя. Те искат да разпределят порциите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още