IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депото за отпадъци в Благоевград ще се финансира от държавния бюджет

Предстои да бъде насрочено обществено обсъждане за проекта

15:27 | 07.01.14 г.
Депото за отпадъци в Благоевград ще се финансира от държавния бюджет

Екоминистерството е дало зелена светлина за изграждането на депо за твърди битови отпадъци в община Благоевград, съобщават от общината.

В писмо от Министерството на околната среда и водите, изпратено в началото на годината до благоевградския кмет, се посочва, че оценката на доклада за въздействие върху околната среда е положителна.

От писмото, подписано от министър Искра Михайлова, става ясно, че предложените от общината техники, предвидени за изграждането на депото, също са получили одобрение и могат да бъдат прилагани. Така се удостоверява, че заложените технически методи в бъдещата работа по проекта отговарят на всички стандарти и норми за опазване на околната среда. По този начин се дава зелена светлина за изпълнението на проекта и продължаването на заложените в закона процедури. 

Припомняме, че преди години се подготвяше голям проект с еврофинансиране по оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 за регионално депо в Кочериново, където 11 общини, включително Кюстендил, трябваше да изхвърлят отпадъците си. След това стана ясно, че този проект е икономически неизгоден заради големите разстояния.

Сегашният проект е по-малък и включва общините Симитли, Бобошево, Рила и  Кочериново, каза Калинка Спасова, главен еколог в общината.

Тя припомни, че по новата програма „Околна среда“ 2014-2020 не е възможно да се финансират регионални депа. Затова изграждането на клетката ще стане с пари от държавния бюджет чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). От оперативната програма обаче може да бъде финансирано изграждането на съоръжение за предварително третиране на отпадъците, допълва  Спасова.

Тя каза още, че скоро ще бъдат определени дати за обществените обсъждания в региона.

Изграждането на регионалната система за управление на отпадъците ще предотврати налагането на санкции от Европейския съюз и последващото ги неминуемо увеличение на таксата за битови отпадъци. Изчисленията на специалистите показват, че отчисленията догодина биха достигнали до 44 лева за тон отпадъци, ако общините не изпълнят европейските изисквания, отбелязват от общината.

По информация на местната власт до ноември 2011 г. не са направени никакви постъпки от страна на община Благоевград за изграждане на депото. Така от 4 години благоевградчани плащат отчисления за всеки тон отпадъци годишно, които в момента възлизат на 34 лева за всеки тон. При положение, че общината обработва около 35 000 тона смет на година, сумата за отчисления надхвърля 800 000 лева. Такса смет обаче не е повишавана за сметка на общинския бюджет.

При реализацията на проекта тези финансови тежести ще отпаднат, се посочва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още