IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери настояват за нови правила при разпределението на пасища

Сред незаконните ползватели на общински мери има висши държавни служители, твърдят животновъди

11:09 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фермери настояват за нови правила при разпределението на пасища

Животновъдите настояват за среща в земеделското министерство, за да поставят два въпроса – докога ще продължава практиката хора, които не отглеждат животни, да ползват общински мери и пасища и да получават субсидии за това и как фермерите ще получат облекчения при акциза за гориво за стопански нужди тази година.

Бойко Синапов  от Националната асоциация на животновъдите каза пред БНР, че браншът за пореден път е пред колапс и години наред губи средства заради пасищата и мерите.

„Години наред те се раздаваха в България не по предназначение на животновъди, които отглеждат пасищни животни, а на хора, които нямат и едно животно. Този път обаче от животновъдния бранш сме категорични, че няма да допуснем този фарс да продължава, защото в крайна сметка ние позволяваме да се разпиляват европейски и национални средства“, заяви той.

Фермерът каза още, че многократно са сезирали за проблема земеделското министерство и ДФ "Земеделие", но той продължава да стои. Той заяви, че сред незаконните ползватели на общински мери и пасища има и висши държавни служители и депутати и предупреди, че ако не престанат с тази тотална кражба на средства, ще каже имената им.

Представители на всички регионални структури на Националната асоциация на животновъдите днес ще пристигнат в София за среща в Министерството на земеделието, допълни Синапов.

„С една заповед на министъра на земеделието практиката да се раздават мери и пасища на хора, които не отглеждат пасищни животни, може веднага да се прекрати“, допълни той.

Фермерите ще настояват пред министъра да се променят правилата, по които ще получават облекченията при акциза за гориво за стопански нужди. Заместник-министърът на земеделието Бюрхан Абазов коментира, че за първи път тази година животновъдите ще ползват ваучери за гориво. Те могат да бъдат получени от 1 април до 15 май.

Абазов припомни, че в парламента са внесени промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, за да се даде възможност животновъдите без търг и конкурс да получат мери и пасища от Държавния поземлен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още