IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Химко" става държавен срещу 50 млн. лева*

Придобиването на "Ремотекс" буксува, съобщи икономическият министър Драгомир Стойнев

12:13 | 23.01.14 г. 41
"Химко" става държавен срещу 50 млн. лева*

До края на месец февруари държавата трябва да придобие "Химко" - Враца, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев днес пред журналисти. 

Крайната цена, за която ще бъде придобито предприятието, ще бъде приблизително 50 млн. лева.

След като сделката бъде финализирана, целта на правителството е заводът да заработи възможно най-бързо. Преди това обаче ще се правят анализи и оценки. "За Химко има пазар и има бъдеще", коментира Стойнев.

Придобиването на радневския завод "Ремотекс" от държавата обаче буксува. Стойнев обясни, че собственикът на предприятието настоява за необосновано висока цена.

"За съжаление не можем да се споразумеем със собствениците за цената. Трябва в него да влезе компетентен оценител, който да прецени, и реално, на база преценката, да се разбере каква е цената на активите, защото имаме огромни разминавания", обясни днес Стойнев.

Малко по-късно Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви процедура за избор на независим оценител на "Ремотекс - Раднево".

Целта е да бъде получена обективна оценка на предприятието поради значителните разминавания между очакванията на двете страни относно справедливата стойност на „Ремотекс-Раднево”. Резултатите от работата на оценителя ще бъдат използвани като отправна точка за преговорите със собствениците на компанията. 

Икономическият министър увери, че правителството ще работи за реиндустриализацията на България.

"Основният проблем на българските граждани е, че са бедни. За да забогатеем, ние наистина трябва да използваме всички необходими ресурси и програми, които имаме", допълни той.

"В продължение на 20 години преход ние вървим към пазарна икономика. Ние казваме, че държавата трябва все по-малко да се намесва в предприятията и в бизнеса. Разбирането на сегашното правителство обаче е, че за предприятията в тежко положение трябва държавна намеса и ние ще го правим", заключи Стойнев.

*Статията е актуализирана с процедурата, обявена от БЕХ по казуса

Свързани компании:

Химко АД /в несъстоятелност/(4CK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 16 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
Направо да продължават с Балкан, Балканкар, Балкантурист, Балкантон и Булгарплод. Поне да е ясно накъде вървим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 0
MyPr0gres
преди 10 години
Твоята идея, въобще не е лоша, даже е много добра... обаче как да стане кажи как да стане само... Целия свят купува време от 2009г. насам, ние го правим от 1989г. Подобрение няма, лошото е че става по-зле. Просто тряба постепенна болезнена рефорна в акъла на хората и после в държавата.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 14 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Я светнете каква е логиката, ако това чудо нашата държава успее да го стабилизира и дори изкара на печалба, за чии *** ще го дава пак на частник? Да го разкости още веднъж ли? Какви са тези самопротиворечиви тези? Дай да го спасим от частника, да го ремонтираме и да работи добре и да го продадем пак? Това го питам, като и капка съмнение нямам, че държавата изобщо нищо няма да свърши, но логиката ви е мноо смешна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 0
MyPr0gres
преди 10 години
Ние сме *** омагйосаната Държавно приватизационна измишлйотина на света с ***, смешните упревлечески ходове и с *** страхливия народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 15
markov
преди 10 години
Както винаги първо отрицаваме без дори да сме вникнали в подробностите. И за мен е притеснително в тези времена предприятието да е държавно. Държавата го е построила и управлявала успешно в онези времена в които имаше отговорност. Към момента за съжаление такава няма.Обаче ако бъде намерен ефективен начин за управление от държавата сделката има и позитиви. Цената 50 милиона е за активине на Химко , а не за самото дружество. С тях Химко АД ще разплати повечето от задълженията си които са за над 70 милиона и ха познаите кои е в първия ред на кредиторите след обезпечените и заплатите .....Държавата. Тоест част от парите ще бъдат преместени от единия държавен джоб в другия държавен джоб. Икономическото оживлението на раиона и заетосттта в региона също са в първостепенно значение. Така че ако може оп някакъв начин да се гарантира прозрачно и честно управление на новото предприятие сделката не изглежда толкова лоша. И разбира се след стабилизацията продажба на някои голям от бранша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
Стойнев, Стойнев... Тия 50 млн по-добре да ги бяхте дали за привличане на ПЧИ. Примерно да освободите инвеститорите от плащане на осигуровки за година-две срещу ясен ангажимент за откриване и поддържане на работни места. Тая идея с Химко може да стане само, ако се налеят още кой знае колко пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 16 rate down comment 0
data
преди 10 години
Голямата въпросителна за всяко торово производство е цената на природния газ . През последните 15-20 заради високите цени на газа производството на торове се концентрира близо до добивните центрове на природен газ - Египет , Норвегия , Казакстан , Русия . Единствената логика това предприятие да се национализира (освен чисто грабителската ) пусканетому да е по някакъв начин част от сделката за Южен Поток
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 1
FINTA
преди 10 години
Къде е Враца къде е Никопол... И за товарни превози, еле пък торове няма кой знае какъв проблем да се возят с 60 км/ч.Враца има всичко необходимо, както казах. Дори е близо до Чиренското газово находище. Не споря че Никопол е обречен. Ама чети ме както трябва ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 18 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Добре че в Северна България има поне едно Русе иначе не ми ги приказвай.Отдавна ЖП инфраструктура която има участъци за движение на влаковете до 60 км./час не се счита за инвестиционен плюс.Някога стъпвал ли си в Никопол например и кога? Северна България е пълна трагедия откъм инфрастурктура и ТОЧНО ТОВА е ГЛАВНАТА ПРИЧИНА да е обречена и да няма шанс за тази част от България.Ако някой иска да помогне на този регион трябва първо да рехабилитира всички ЖП отсечки и да построи поне една голяма магистрала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 35 rate down comment 3
karadjata
преди 10 години
по данни на платформата за търговия на акции на БФБ на Бенч Марк Финанс BenchMark BG Trader Общия брой на акциите е 13 628 275 броя последна цена на сделка 0,033 лв и капитализация 449 733 лв. От тук следва да си направим извода, че тоя завод не струва абсолютно нищо. Ей така Българино са правят големите пари, но най-важното условие е да си комунист социалист червен долен *** ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още