IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мониторинговият доклад показва, че ЕК е разочарована от България

Журналистът Аделина Марини вижда основния проблем в това, че политическата класа се меси в съдебната система

13:41 | 25.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мониторинговият доклад показва, че ЕК е разочарована от България

Европейската комисия показва, че е объркана и разочарована от ситуацията, свързана с борбата с корупцията и гарантирането на независимостта на съдебната система в България.

Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Вихър Георгиев, преподавател по европеистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски“. Коментарът му е във връзка с мониторинговия доклад на комисията за България, посветен на правосъдието и корупцията.

По думите му са необходими изключително спешни мерки в две основни посоки. Първата от тях е реформата на Висшия съдебен съвет, а втората – преразглеждането на сегашния модел на ДАНС.

„Комисията ни дава ясен сигнал, че смесване на разузнавателни, разследващи и полицейски функции е нездравословно и опасно“, отбелязва Георгиев.

От своя страна журналистът от Euinside Аделина Марини смята, че това е най-откровеният доклад от ЕК, който България е получавала до момента, но резултатите от него са разочароващи.

„Опорната точка, че докладът покрива два парламента и три правителства е много грешна, защото има доста депутати в парламента, които са там от десетилетия“, коментира тя. Според нея е некоректно към гражданите вината да бъде размивана по този начин.

Основният проблем, посочен в документа, е, че политическата класа в България се меси в съдебната система и в назначенията.

На въпрос дали този мониторинг може да отпадне заради новия общ механизъм, който ЕК подготвя за нарушения на върховенството на закона, тя отвръща, че европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг е на мнение, че не бива да се прави връзка между двете.

Причината за това е, че страната има много специфични проблеми, които трябва да бъдат решени. Ето защо и двата механизма ще трябва да работят паралелно.

Подробности вижте в 18 ч. в предаването на Bulgaria On Air „Брюксел 1“!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 36 rate down comment 8
Pyramid
преди 10 години
"Мониторинговият доклад показва, че ЕК е разочарована от България" - За разлика от нас, дето живеем тук, и сме "очаровани".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 8
STRAHO
преди 10 години
"Журналистът Аделина Марини вижда основния проблем в това, че политическата класа се меси в съдебната система"Че там, не са ли наясно че така наречената ни """"ПРАВОСЪДНА"""" /кавичките не са случайни/система, е по същество репресивен орган защитаващ позициите на определени прослойки на обществото ни. На практика, огромното мнозинство няма достъп до нея и това води до липсата на интерес изобщо, към законодателните инициативи на пратените от него избраници които да "коват" закони. В резултат законите които се произвеждат са в интерес единствено за определени прослойки на обществото ни и цялата система дава всичко от себе си за да защити престъпниците узаконявайки краденото дори с цената на престъпването или неглижиране на правилата писани от самите тях!!Интересно ще ми е да я прочета в оригинал за да открия къде е употребила думата "КЛАСА" за народните избраници! Щото за мен като избирател те не са никаква КЛАСА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още