IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искра Михайлова: Няма да допуснем застрояване на „Странджа“

Трябва да се търси баланс между защитата на природата и интереса на общината да търси потенциал за развитие на туризма, заяви министърът

13:47 | 02.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Искра Михайлова: Няма да допуснем застрояване на „Странджа“

Няма да допуснем неправомерно застрояване на природен парк „Странджа”, заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред БНТ.

Тя припомни, че 70% от територията на община Царево са част от природния парк и е необходимо да се намери балансът между защитата на природата и естествения интерес на общината да търси потенциал за развитие на туризма.

Стъпка в правилната посока било наличието на общи устройствени планове, посочи министърът. По думите й, по Черноморието има много общини, които от години работят по устройствените си планове и не са напреднали по тях.

Припомняме, че след решение на Върховния административен съд от януари община Царево вече има действащ общ устройствен план. Това предизвика недоволството на екоорганизации – според тях планът дава възможност защитената територия да бъде застроена.

„Имаме обезлюдяване на Странджа. Имаме населени места с почти никакъв растеж, с изключение на района на Черноморието, който пък е обект на най-големи притеснения от природозащитниците. Очевидно „Странджа” ще бъде първият случай, в който ние, като модерно общество, което спазва нормите на европейското законодателство, ще трябва да намерим решението”, каза министър Михайлова. 

Тя посочи, че в момента МОСВ много активно подготвя позицията си по повод наказателната процедура срещу България за съществуването на депа за отпадъци, които не отговарят на европейските изисквания.

Закриването им е трябвало да стане през 2009 г., но поради липса на средства към 2012 г. все още има 130 такива депа. Сега са 113. Ангажиментът, поет от страната ни, е към 2015 г. да бъдат изградени 24 нови депа, за момента са само две. „Активно готвим позицията си. Убедена съм, че в лицето на Комисията ние нямаме само наказателен отряд, а колеги”, каза министър Михайлова. По думите й, санкциите по процедурата са много строги – при доказано нарушение само първоначалната вноска е около няколко стотин милиона евро.

Въпреки проблемите ОПОС успял да се справи със загубите, посочи министърът на околната среда. Тя каза, че благодарение на огромните усилия на служителите от Управляващия орган на програмата очакваните през юни м. г. загуби за над 200 млн. евро са сведени до 27 млн. евро в края на годината. 

Средствата са усвоени за рекултивация на депа, сключване на нови договори, форсиране на плащанията по проекти, реализиране на проектите за софийското метро и трамваи и спасяването на проекта за столичния завод за отпадъците.

2014 г. е ключова за промяна на методиката за определяне на такса смет, каза още министър Михайлова. От следващата година тя трябва да се изчислява не на база данъчната оценка на сградата, а върху количеството изхвърлян боклук. „Щом 90% от държавите са намерили такава формула, ще я намерим и ние”, коментира екоминистърът. По думите й това е и един от начините да променим мисленето си по отношение на оползотворяването на отпадъците.

Повече новини за България четете в Dnes.bg 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още