IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се забранят ли маргаринът и палмовото масло?

НПО започна дебат за цената на здравето и хилядите продукти в магазините, съдържащи трансмазнини

08:59 | 05.02.14 г.
Да се забранят ли маргаринът и палмовото масло?

Защо организмът не се справя с трансмазнините?

„Ако хората знаеха колко калории и вредни вещества има в една вафла, едва ли биха я яли”, каза пред Нова телевизия проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика.

Тя обясни, че трансмазнините са група мастни киселини, които не са познати за човешкия организъм като свойствени и той няма ензимни системи, с които да ги преработи. „Тази мазнина нито е растителна, нито животинска, а е преминала от течна мазнина в твърда форма, за да придава на изделията, в които се влага, форма”, поясни експертът.
 
„Огромен процент от продуктите, които консумираме, съдържат трансмазнини – кетчуп, майонеза, вафли, шоколади и други”, заяви Диана Хусеин, председател на Сдружение "Зелени инициативи”. По думите й по света тенденцията е за промяна и дори премахването на тази съставка, а у нас вече някои производители вече избягват тези мазнини и ги заменят с натурални.

Подкрепа от ЕП

Българският евродепутат и лидер на НДСВ д-р Антония Първанова ще внесе предложение в Брюксел за забрана на трансмазнините в ЕС. Тя изцяло подкрепя идеята на сдружение "Зелени инициативи", става ясно от съобщение на евродепутата до медиите.

Заедно с евродепутати от всички парламентарни групи Първанова е предложила задължително изписване на трансмазнините на лицевата страна на опаковката. Позицията е приета от Европарламента. Вследствие на лобизъм на производителите, думата „задължително“ е била заменена с „доброволно“ и това се е случило със съгласието на страните-членки срещу позицията на Европарламента, посочва тя.

Ефектът от хидрогенираните мазнини не се усеща веднага, но те се натрупват през годините. Те са сред основните причинители на инфаркт и инсулт.  Най-опасно е, когато си намажеш филия с маргарин и след това пиеш нещо топло. Това дава възможност той да се разтвори в стомаха и да отиде в кръвоносната система. Натрупва се по артериите и това води до инфаркт или инсулт, създават се предпоставки за ракови образувания, твърди евродепутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още