IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се забранят ли маргаринът и палмовото масло?

НПО започна дебат за цената на здравето и хилядите продукти в магазините, съдържащи трансмазнини

08:59 | 05.02.14 г.
Да се забранят ли маргаринът и палмовото масло?

Забрана на хидрогенираните масла, които са в основата на маргарина, сладкарската сметана, палмовото масло и куп други масови хранителни изделия, предложи преди дни Сдружение "Зелени инициативи". Организацията вярва, че е дошъл моментът у нас да започнат дебати за забрана на тези продукти. 

„В САЩ вече направиха тази стъпка, защото трансмазнините причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, влошават качеството на майчината кърма”, твърди организацията. И посочва още проблеми, свързани с употребата на трансмазнини - исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза и други заболявания.

България е на челните позиции в Европейския съюз по сърдечносъдови заболявания. Затова апелираме към Агенцията по безопасност на храните и другите държавни органи, имащи отношение към здравето на хората и качеството на храните, да инициират обществени дебати за забрана на употребата на хидрогенираните мазнини в хранителната индустрия. Като за разлика от САЩ, където забраната се отнася само за изкуственото хидрогенизиране с водород на растителните масла, ние настояваме страната ни да стигне по-далеч като забрани употребата на всички вредни трансмазнини, настоява сдружението.

То разяснява и процеса на преработка: при хидрогенацията естествени растителни масла, добити от царевица, рапица, соя и други, се нагряват и молекулният им състав се „дообогатява“ с един атом водород. Така маслата придобиват по-голяма твърдост и трайност. Те обаче могат да се отлагат по кръвоносните съдове и не се разграждат от организма.

На щанда в магазина

Трансмазнините у нас масово се използват за производството на бисквити, вафли и други подобни тестени изделия. Маргаринът и растителната сладкарска сметана също така са основен компонент при производството на торти, сладоледи и тестени изделия от бутер тесто. Хидрогенираните мазнини са и заместител на какаовото масло в шоколада. Тези мазнини влизат в производството на стотици храни и полуфабрикати, но не е ясно какво е влаганото количество на трансмазнини в българските хранителни продукти, твърди още сдружението.

Организацията очаква предложението й да срещне силен отпор от представителите на хранителната индустрия у нас.

Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още