IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наредбата за млечните продукти остава в сила

Разграничаване между продуктите от мляко и тези от палмово масло ще има и занапред

17:00 | 10.04.13 г.
<p>
	<em>Млекомат&nbsp;</em> Снимка: БТА</p>

Млекомат  Снимка: БТА

Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, с която се прави разграничение между продуктите с растително масло и млечните, ще продължи да действа. Това обяви днес министърът на земеделието и храните Иван Станков на извънреден брифинг, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Върховна административна прокуратура е внесла касационен протест срещу решението на тричленния състав на Върховния административен съд, с което наредбата се отменя. Така на практика тя продължава да действа до произнасянето на следваща инстанция на съда, уточняват от земеделското ведомство.

Припомняме, че наредбата за млечните продукти, чиято цел беше ясното и точно разграничение между истинските млечни продукти и тези, произведени с растителни заместители като палмово масло, бе отменена от Върховния административен съд (ВАС) преди седмица.

Причина за това бяха предявените по съдебен път претенции млекопреработвателното сдружение и дружествата от бранша "Млечни продукти Тракия" и "Българско сирене" АД. Според тях приетите миналата година текстове в защита на българския потребител всъщност са в разрез с редица закони, в това число Закона за храните и Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Освен това, по техни думи, е в нарушение на Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС).

„Тази наредба е абсолютно в защита на потребителя и в голяма степен на производителите на мляко“, каза министър Станков.

Той посочи, че е провел срещи с представители на двете млекопреработвателни асоциации, които имат противоречиви мнения за наредбата. Инициирана е работна група с представители на всички заинтересовани страни, която да работи по прецизиране на текстовете на наредбата и да предложи промени.

На пресконференцията председателят на Съюза на животновъдите в България Танчо Колев обяви, че засега животновъдите отменят протестите, които се готвеха да проведат в защита на наредбата.

По-рано днес Съветът на аграрните организации в България заплаши да сезира Европейската комисия и Европейската сметна палата, ако наредбата за млечните продукти не бъде върната. Според аграрните организации предлагането на имитиращи продукти води до заблуда на потребителите и служи като средство за натиск на цените на млякото.

Целта на този регламент е от една страна да защити потребителя, а от друга - да запази приходите на земеделските производители с оглед на по-ниските производствени разходи при производството на имитиращи продукти, обясниха от браншовия съвет.

От организацията дадоха на служебното правителство срок от 10 дни за „адекватна реакция” за спазване на европейския Регламент (ЕИО)1898/87 за закрилата на наименованията, използвани в търговията с мляко и млечни продукти. Освен това животновъдите заплашиха с ефективни протестни действия, ако искането им наредбата да бъде върната не бъде удовлетворено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още