IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представители на малките превозвачи блокираха българо-турската граница

Големите български превозвачи няма да блокират границата, както бяха обявили предварително

10:44 | 10.02.14 г.
Представители на малките превозвачи блокираха българо-турската граница

Над 100 представители на малки превозвачески фирми блокираха тази сутрин граничния пункт "Капитан Андреево". Те протестират срещу решението на турската страна да не признава еднократните разрешителни за превоз, съобщи БНР.

Шофьорите и техните работодатели предприеха протестните действия, въпреки вчерашното решение на Съюза на международните превозвачи да не се блокира границата до срещата между транспортните министри на България и Турция, планирана за 21 февруари.

Аргументите на малките превозвачи са, че от десет дни техните камиони са блокирани и фирмите търпят огромни загуби, които могат да ги доведат до фалит.

Големите български превозвачи няма да блокират днес българско-турската граница, както бяха обявили предварително, съобщи Ангел Траков, председател на Съюза на международните превозвачи. Те ще изчакат срещата на транспортните министри на България и Турция.

Кризата на българо-турската граница започна преди десетина дни поради отказа на турската страна да проведе среща с българските власти, на която България има намерение да поиска по-голям брой еднократни разрешителни и разрешителни за трети страни.

Нашето искане в петък беше да има среща между двете страни, в която да се представят исканията и от двете страни, да се стигне до някакви компромисни решения, за да се изградят ясни и точни правила за работа. Тъй като вече такава среща е насрочена за 21-ви февруари в Анкара, оставаме в стачна готовност.

Траков добави, че границата ще бъде блокирана само от камиони на малки и средни превозвачески фирми, които са най-потърпевши от проблема с разрешителните. „Това е група от фирми, които не са организирани в някаква структура, браншова или каквато и да била друга, с която да може да се води комуникация с един орган и най-вероятно те ще бъдат на границата, ще си поставят исканията“, каза той.

Остава обаче намерението на превозвачите за блокада на границата, ако в двете седмици до срещата Автомобилна администрация не намери решение с турските гранични власти да се позволи връщането на блокираните от близо 10 дни български камиони по границите на трети страни като Иран, Ирак и Грузия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още