IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължават с 15 години концесията на "Асарел Медет"

Правителството спря търга за проучването за петрол и газ в блок "Света Марина" в Черно море заради липсата на интерес

14:08 | 19.02.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Удължават с 15 години концесията на "Асарел Медет"

Договорът за концесията на медни руди от находище „Асарел“ беше удължен с 15 години по време на днешното правителствено заседание. Министрите дадоха своето съгласие за предложението на концесионера - „Асарел Медет“.

Договорът беше сключен в края на 1998 година, припомня правителствената информационна служба. Условията по него се запазват, като за срока на продължението прогнозните инвестиции в обекта са 85 млн. лева.

Предвидените разходи за опазването на околната среда и рекултивацията на засегнатите земи са над 63 млн. лева, а очакваното годишно концесионно плащане е в размер на 3,6 млн. лева. Половината от тази сума ще бъде превеждана в бюджета на община Панагюрище, където се намира концесионната площ.

На компанията е дадено правото и да проучва минни отпадъци в продължение на две години  в площта „Източно насипище” край Панагюрище. Планираните инвестиции са за 240 хил. лв., а средствата за опазване на околната среда – 10 хил. лева.

По време на днешното заседание правителството взе още няколко решения, свързани с управление на подземните богатства.

Едно от тях е за прекратяване на конкурса за избор на титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в площта „Блок 1-23 Света Марина”. Блокът е разположен в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море. Конкурсът е обявен през януари 2013 г., като решението е обнародвано в „Държавен вестник” и в Официалния вестник на Европейския съюз.

Прекратяването му се налага, тъй като в срока за подаване на документи за участие няма постъпили заявления от кандидати.

Одобрение обаче получи предложението за отдаване на концесия на находище „Бунилото“, където могат да бъдат добивани скалнооблицовъчни материали – гнайсошисти. Кариерата се намира в с. Храбрино, община Родопи.

За 35 години концесионерът „Еолит“ планира да инвестира 176 хил. лева, а постъпленията за бюджета ще бъдат в размер от 972 хил. лева, от които 50% ще бъдат насочени към община Родопи.

Министрите разрешиха и на „Елити” да прехвърли на „Бекастрой” изцяло на правата и задълженията по предоставената концесия за добив на строителни материали – пясъци и чакъли, от находище „Идринизица” в община Самоков. Условията на предоставената концесия не се изменят.

Издадени бяха и шест разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства.

Три от тях са за строителни материали и ще бъдат предоставени на „Златна Панега Цимент“, „Ягуар-02” и „Инертни материали – Ямбол”. Първите две дружества ще проучват за срок от една година площите „Добревци” в община Ябланица и „Камъка” в община Ихтиман, а третото ще оперира в площта „Питово” в община Нова Загора за срок от шест месеца. Минималният размер на очакваните инвестиции в разработването на кариерите е над 205 хил. лв., а стойността на мероприятията по опазване на околната среда – близо 17 хил. лв.

Разрешение за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми получава „Болкан Минералс Дивелъпмънт”. За три години дружеството ще изследва площта „Иглика”, разположена на територията на общините Болярово и Елхово. В проучвателните дейности ще бъдат вложени 666 хил. лв., а в екомероприятия – 12 хил. лв.

В землището на с. Чинка в община Крумовград за две години „Гугаланови” ще проучва възможностите за добив на скалнооблицовъчни материали. В площта „Чинка-2” в проучвателни дейности ще бъдат вложени поне 24 хил. лв. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда е 2470 лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Според мен е грешка в статията. Ако сметнеш и за пазач няма да стигнат, ще трябва да крият осигуровки :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Да бе, голяма смешка. За 35 години това въобще не трябва да се брои за инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
"За 35 години концесионерът Еолит планира да инвестира 176 хил. лева":) твоа заплатата на пазача ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още