IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMI прогнозира ускорение на икономическия ръст на България

Публичните разходи и износът ще дърпат икономиката, според анализ на компанията. Ръст от 1% за тази година очаква Калоян Стайков от ИПИ

16:14 | 19.02.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BMI прогнозира ускорение на икономическия ръст на България

Икономическият растеж на България ще се ускори през второто тримесечие на годината с оглед по-високи публични разходи и повишение на българския износ, прогнозира анализаторската компания Business Monitor International (BMI). 

Според BMI текущата сметка на България ще остане на излишък в обозримото бъдеще, благодарение на по-силния износ на промишлени стоки за Европа и перспективата на нарастващите парични потоци след вдигнатите преди години ограничения за пътуване в ЕС, информира БНР.

Анализаторската компания направи възходяща ревизия на прогнозите си за излишъка по текущата сметка на България до излишък в размер на 2,1% от БВП през 2014 г. (от предишни очаквания за излишък от 0,7%) и 1,6% от БВП за 2015 г. (от предишна прогноза за излишък от 0,5%).

Тъй като икономическият растеж в България изглежда ще се ускори през следващите тримесечия, настоящите прогнози за текущата сметка на страната може би подценяват перспективите за по-силно вътрешно търсене и по-висок растеж на вноса през 2014 г. и през 2015 г., уточняват от BMI.

Повишаващите се политически рискове в страната обаче ще доведат до забавяне на дълготрайните бизнес инвестиции и до ограничаване на потребителските разходи, алармират анализаторите. 

Business Monitor International отбелязва, че краткосрочните рискове пред България са в неблагоприятна посока, като се има предвид възможността за нови предсрочни избори в страната през настоящата година и с оглед продължаващата законодателна безизходица.

Ръст на икономиката от 1% за 2014 г., прогнозира икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков.  Пред Investor.bg той обясни, че теоретично има възможност за по-висок ръст през втората половина на годината, но това зависи от политическата и социална стабилност.

Неговата прогноза се различава от заложения в бюджета ръст от 1,8% за тази година, както и от есенните прогнози на ЕК, според които икономиката на България ще постигне увеличение от 1,5 на сто през годината. 

Според Стайков дългосрочните инвестиции ще се отлагат, докато не се види трайно подобряване в работата на изпълнителната и законодаталната власт. "Подкрепа за растежа може да има и в резултат на по-висока икономическа активност в ЕС, но там също са налице сериозни рискове - високо ниво на публична задлъжнялост, които не бива да се подминават с лека ръка", каза икономистът.

Той обясни, че сравнително високият ръст, на който се радваше българската икономика до 2008 г., се дължи на износ и инвестиции, а не на потребление. През периода на възстановяване след 2009 г. двигателят също е бил износът.

"Не може да се разчита на държавата да харчи повече, за да стимули по-бързо възстановяване или висок икономически растеж след това. Необходими са инвестиции и добри условия за правене на бизнес", категоричен е Стайков.

Според него най-голямата помощ в тази посока би била политическа стабилност и премахване на редица пречки, с които частният сектор е принуден да се съобразява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Да, искрено се надявам аз да съм в грешка. Някъде из коментарите и аз бях смятал НЕработицата на база сухи данни и положението не беше в розовия спектър, да не кажа че е тъмносив. Малко бяха бакалски сметки, ама ако не те мързи ги потърси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Graf
преди 10 години
Нищо смислено не можеш да кажеш за заетостта. Поне докато не се появят данни за четири тримесечия. В средата на миналата година НСИ ревизира целия динамичен ред от началото на 2008 г. Така:http://prikachi.com/images/99/6844099Y.jpgРъстът на разходите на държавата качва БВП. Друг е въпросът, че няма ръст на дълга от февруари до декември. Т.е. тръгналият обратно тренд към ръст на БВП от третото тримесечие насам не е резултат на дълг.Все пак, всеки си е казал мнението. От тук нататък ще гледаме кой познава нещата. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
deant
преди 10 години
С покачваща се безработица и държавни дългове ли? Силно се съмнявам да е повече от 1% дори при така очакваното възстановяване на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Graf
преди 10 години
Предвид експресните данни за БВП през Q4 на 2013, за миналата година се очертава ръст от 0.7 до 0.9% в зависимост от това, на къде ще промени НСИ данните след десет дена, когато ще даде и предварителните данни за последното тримесечие. От ИПИ ми пророкуват, че ръста през 2014 щял да е като през 2013 г.Тия от ИПИ хвърлят боб и се молят нещо да се обърка някъде. :)Само че гледката е съвсем друга наоколо:http://prikachi.com/images/128/7081128s.jpgДогодина, ако възстановяването на европейската икономика върви така, ръстът на БВП в България ще е по-голям от 2%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още