IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилен ли е икономическият растеж на България?

През четвъртото тримесечие на 2013 г. най-висок ръст на БВП на годишна база сред всички държави в ЕС отбеляза Румъния - 5,1%

18:34 | 14.02.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Стабилен ли е икономическият растеж на България?

Икономическият растеж в България през четвъртото тримесечие на 2013 г. се е ускорил с 1% на годишна и с 0,4% на тримесечна база - точно толкова, колкото и този на всички 28 страни членки на Европейския съюз (ЕС), показват експресните оценки на европейската статистическа служба Евростат.

Страната ни обаче изостава значително в сравнение с Румъния и държавите от Прибалтика например. През последните три месеца на 2013 г. най-висок икономически растеж на годишна база сред всички държави в ЕС бележи именно северната ни съседка – 5,1%.

БВП на Латвия се ускорява с 3,6%, а този на Литва с 3,3% спрямо същия период на миналата година. През четвъртото тримесечие Естония обаче бележи спад в показателя от 0,2% на годишна база.

Следващи в своеобразната класация за най-силен икономически растеж попадат Великобритания и Унгария - с по 2,8%. БВП на най-голямата икономика в Европа – Германия – се ускори с 1,4% на годишна база. Франция си пое глътка въздух и записа ръст от 0,8% спрямо четвъртото тримесечие на 2013 г.

В дъното на таблицата се намира Кипър. В периода октомври-декември 2013 г. страната е забавила темпото на растеж до 5,3% на годишна база. Следва я Гърция, която ограничава свиването на своя БВП до 2,6%.

За Италия има и добри, и лоши новини. Страната записа минимален ръст от 0,1 на сто на тримесечна база - първият от 2011 г. насам, и технически излезе от рецесията. Лошите новини обаче, освен оставката на премиера Енрико Лета, са че на годишна база БВП се смъква с 0,8%. Подобна е ситуацията и в Испания – минимален тримесечен растеж от 0,3% за второ поредно тримесечие, но отрицателен такъв на годишна база, макар и само 0,1%.

С ръст от 1,6% икономиката на Португалия също прекъсна негативната серия. Страната бележи значителен напредък с изпълняването на условията по своята спасителна програма.

Другите макроикономически данни за нашата страна от днес като цяло са доста шарени. Преките чужди инвестиции намаляват темпа на спад през 2013 г. до 17%. Въпреки че в относително изражение размерът им е далеч от стойностите преди кризата, понижението е по-малко в сравнение със сривовете от над 50% през 2009 и 2010 г., например.

Текущата сметка за 2013 г. е положителна и възлиза на 831 млн. евро спрямо отрицателното й изражение година по-рано в размер на 521 млн. евро. Подобрението като цяло се дължи основно на износа. Експортът през миналата година нарасна с близо 7%, а вносът – с малко над процент.

Разбира се текущата сметка се е подобрила и заради приходите от чужди туристи, които нарастват с 5% до 3 млрд. евро. Също толкова обаче са и текущите трансфери - преводите от българи в чужбина, евросубсидиите и членския внос на България в бюджета на Европейския съюз, които нарастват с 14%.

Младежката безработица е нараснала до 22% през последните три месеца на 2013 г. 13% пък е коефициентът на общата безработица. Трудовият пазар остава затруднен, имайки предвид и че заетостта се е свила до 47% през периода. Така 2,93 млн. българи са в състава на работната сила, а 440 хил. са извън трудовия пазар.

Повече за състоянието и перспективите пред икономиката на България можете да разберете от разговора на Иван Нончев от Bulgaria On Air със Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Доц. Христов: "...само в първите 5 години са загубени 2 млн. работни места. Приблизително такъв е броят на емигриралите от страната. Ясно защо. Ясно е и защо т.нар. средна класа е закономерно липсващ социологически факт и само досаден демагогски елемент в приказките на дежурните десни плямпала. На практика имаме тесен връх на социална пирамида от латиноамерикански тип с непрекъснато разширяваща се основа.Пирамидата се снишава непрекъснато, защото средната й част непрекъснато ерозира към основата. Именно поради това твърдя, че към момента в България е невъзможен демократичен политически модел, защото липсват икономически свободни граждани. Те са силно зависими икономически, властово, информационно, дори силово, от олигархичните босове на деня. Като добавим и непрекъснато въртящите се обороти на медийните машини за изглупяване на и без това не особено интелигентното население, ще имаме резултатите, които имаме......."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Доц. Христов:"Страната стремително се деиндустриализира, а в структурата на остатъчната българска икономика, с изключение на енергетиката, преобладават предимно т.нар. услуги и сектори със семпло технологично ниво, произвеждащи ниска принадена стойност, съчетана с висока норма на ръчен труд, с ниска стойност и изисквания за квалифициран труд, полаган във все по-примитивни условия. Накратко, това е структура на икономика на страна, плъзгаща се към развиващия се свят....И първи жертви ще бъдат нашите олигарси и псевдокапиталисти, защото те не са и капиталисти, а финансови рентиета. Така че на тях трябва да им е ясно, че ако искат да оцелеят, интересът им зависи от оцеляването на тази територия, при това не само като територия, а като някакъв вид социална субектност. Следователно може да възникне обективно съвпадение на интересите на част от олигархическата върхушка у нас с интересите на част от българското население, осъзнаващо драмата на процеса, който протича в България."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
ivancholak
преди 10 години
хора на жълтите павета, слезте на земята, т.е вървете някое село забравено от бога да видите растеж...Растеж на пияниците коитопият на вересия в кръчмата давейки мъката от нещетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Хуахахуаха, растеж...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още