IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"БДЖ – Товарни превози" и Христо Ковачки се разбраха за дълговете*

Превозите на въглища от мините на бизнесмена вече са възстановени, коментираха от БДЖ

14:04 | 24.02.14 г. 2
"БДЖ – Товарни превози" и Христо Ковачки се разбраха за дълговете*

Подписано е споразумение за разсрочено плащане на задълженията на компанията на Христо Ковачки, съобщиха за Investor.bg от Холдинг БДЖ. Тази сутрин стана ясно, че от сутринта на 21 февруари превозите на въглища от мините, собственост на бизнесмена, не се извършват от „БДЖ – Товарни превози“ заради натрупани дългове.

Днес Христо Ковачки вече е платил една част от тези задължения, уточниха по-рано от БДЖ, без да посочат конкретната сума. Това е станало след водените в последните дни интензивни преговори в търсене на варианти за покриване на дълговете.

От БДЖ уточниха, че е постигнато съгласие между двете страни и от този момент превозите на въглища от мините на бизнесмена вече са възстановени. 

Задълженията започват да се трупат още от есента на 2012 година и досега достигат до 15 млн. лева, от които 9 млн. са просрочени.

„С преговори търсим възможно най-доброто решение на проблема и не е имало заплаха за запор на сметките на бизнесмена“, заявиха още от жп холдинга.

Христо Ковачки управлява мините „Бобовдол“, „Бели брег“, „Чукурово“, „Балкан 2000“, както и „Република“ и „Черно море“. В активите на компаниите на бизнесмена са и ТЕЦ „Бобовдол“, „Топлофикация – Сливен“, „Брикел“ и ТЕЦ „Марица 3“.

Първите просрочия на фирмата му започват още от края на 2012 година, когато товарите се превозват с посредничеството на спедиторската фирма „Т Рейл България“. От пролетта на миналата година въглищата от мините на Ковачки се превозват с посредничество на офшорна компания - „Ти Би Ел“. 

* Статията е актуализирана към 15:35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
И защо за подобни деяния други хора ги осъждат и наказват а за този е по-различно???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Защо само част бе?Този престъпник е за затвора.Кой друг с дългове от няколкостотин милиона лева към бюджета (без лихвите) биха го търпяли и отглеждали така грижливо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още