IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Щедрата социална система не доведе до демографски бум

Държавата трябва да поеме цената на демографската си политика, коментира зам.-председателят на организацията Димитър Бранков

09:07 | 25.02.14 г. 3
БСК: Щедрата социална система не доведе до демографски бум

Щедрата социална система, въведена от Емилия Масларова, не доведе до демографски бум, коментира в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на БСК Димитър Бранков. Поводът за неговия коментар са предложенията на камарата за отмяната на отпуските, които се полагат на майките по време на тяхната отпуска по майчинство.

„Държавата трябва да поеме цената на демографската си политика”, коментира още Бранков и допълни, че майките нямат интерес две години да бъдат извън пазара на труда.

Без работа у нас са близо 500 хил. души, заяви още Бранков.  Според него през годините има различни мерки, които се наслагват и така много хора нямат достъп до пазара на труда. Това е наложило и изготвянето на предложенията на камарата.

Сред тях е възможността за „прехвърляне на работници” между компании. Тази мярка беше определена като недопустима от синдикатите. Пламен Димитров, председател на КНСБ, коментира, че „хората не са машини”, за да се преотдават под наем, нито служителите са „крепостни селяни”, за да могат да се прехвърлят в други компании, когато техният основен работодател няма поръчки.

Тази възможност обаче е европейска практика, категоричен беше Бранков.

Според БСК в помощ на пазара на труда е и децата над 15 години да имат право да работят. „Няма как да бъде организирана реформата в образованието и въвеждането на дуалната система без тази поправка”, смята Бранков.
Според него по този начин работа могат да започнат не само учащите, но и тези, които отпадат от училище.

В момента децата между 16 и 18 години могат да работят, но само след изрично разрешение от Инспекцията по труда, която оказва контрол върху работното място, поясни Пламен Димитров. Според него предложението на БСК не е добре обмислено и не са уточнени условията и секторите, където да могат да работят 15-годишните.

„Очевидно нямаме намерение да правим 15-годишните космонавти или да работят в АЕЦ „Козлодуй”, контрира обаче Бранков. 

Пламен Димитров критикува и промените в Кодекса на труда, внесени от депутати от "Коалиция за България", защото отразявали само исканията на работодателите. Според него също не трябва да има различни правила за малките и средните предприятия. 

"Не може да има отделен Кодекс на труда за малките и средните предприятия", категоричен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
tuti fruti
преди 10 години
БСК съвсем са се самозабравили. Абсолютни палячовци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
tuti fruti
преди 10 години
БСК съвсем са се самозабравили. Абсолютни палячовци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
"Щедрата социална система, въведена от Емилия Масларова, не доведе до демографски бум, коментира в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на БСК Димитър Бранков." - така казано, си е живо заяждане с политиката на Масларова. Тя поне направи нещо. Коментирайте социалната политика на ГЕРБ - как те облекчиха живота на хората и защо започнаха да се палят. Заради такива еклектични и половинчати разсъждения нямаме въобще дългосрочна демографска политика. Утре, между другото, ще се проведе конференция в София по тези въпроси. БСК освен да "ръфа" този и онзи да се погрижи да създава повече работни места, което е основната и задача. От сивдикатите НИЩО не очаквам. Ако се видят с нашите очи, ще умрат от срам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още