IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев кани британски фирми да инвестират в ИКТ и автомобилния сектор

ИТ-браншът е един от двигателите на българската икономика, каза на бизнес форум в Лондон президентът

17:35 | 18.03.14 г. 2
<p>
	Росен Плевнелиев разговаря с Нейно величество Елизабет Втора &ndash; кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. <em>Снимка: Getty Images</em><span style="display: block; padding: 0px 0px 4px 0px; color: #3F3F3F; font-size: 10px; line-height:14px;"> </span></p>

Росен Плевнелиев разговаря с Нейно величество Елизабет Втора – кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Снимка: Getty Images

Информационните и комуникационните технологии, инфраструктурата и автомобилният сектор са областите, в които бизнесът от Великобритания може да намери сериозни перспективи за развитие на партньорства в България. Това стана ясно на британско-български бизнес форум, който беше открит от президента Росен Плевнелиев в Лондон, с участието на около 60 представители на бизнеса от двете страни, информира прессекретариатът на държавния глава.



Секторът на информационните и комуникационните технологии има силни основи в България и в региона, посочи президентът. През последните шест години ИТ-браншът е един от двигателите на българската икономика със средногодишен 10-процентен ръст, а страната ни е регионален център в областта на високите технологии. „Българските компании днес са по-амбициозни, по-уверени и активно търсят партньорства“, подчерта президентът.

Инфраструктурата е друга перспективна област на сътрудничество с британския бизнес. „В нашия регион има силен натиск върху политиците да работят за повече свързаност и интеграция“, коментира държавният глава, който даде за пример 1,5 млн. българи, които всяка година почиват в Гърция и повече от милион румънски туристи годишно в България. „Хората в Югоизточна Европа вече не вярват в „балканизацията“, а гледат на региона като на място на мир и просперитет“, каза Росен Плевнелиев.

Президентът постави акцент и върху потенциала на сътрудничеството в автомобилния сектор. Според него развитието на бранша у нас показва перспективите пред подизпълнителите, които проектират и работят като доверени партньори на големи световни марки. Президентът отбеляза, че почти всички фирми от сектора в България имат изследователско-развойни отдели, което, заедно с талантливите български специалисти, създава много възможности за бъдещи партньорства.

Обединеното кралство е четвъртият най-голям инвеститор в България с 2,5 млрд. евро за периода 2006-2012 година. Това е 6% от общия размер на преките чуждестранни инвестиции у нас за същия период, които достигат 40 млрд. евро, предимно в пътна и ж.п. инфраструктура, мултимодален транспорт, екология.  

Днес британският бизнес може да бъде част от икономическата промяна в България и в региона на Югоизточна Европа, която, според президента Росен Плевнелиев, поставя страната ни в средата на един от успешно развиващите се региони в света.

Днес президентът Росен Плевнелиев разговаря с Нейно величество Елизабет Втора – кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Аудиенцията се състоя в Бъкингамския дворец в Лондон, където българският държавен глава беше приет с почести.
 
Президентът определи аудиенцията като „вдъхновяваща среща с един визионер“, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
andrei98
преди 10 години
Плевнелиев се занимава с инвестиции, по точно с търсене на инвеститори, крайно време е да влезе в ролята си на държавен глава и да започне да изпълнява преките си ангажименти, а не да се занимава с неща, които не са негова работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
konstanca
преди 10 години
Откога Плевнелиев стана външен министър и започна да се занимава с международни отношения, това не е негово право и не смятам, че е редно да го прави, но явно компенсира, защото не е способен да изпълнява функциите си на държавен глава и е решил ад се посвети на външна политика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още