IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР планира повече средства за България по нова стратегия

Увеличава се ресурсът за финансиране на малки и средни предприятия, съобщи президентът Росен Плевнелиев

08:40 | 18.03.14 г. 2
ЕБВР планира повече средства за България по нова стратегия

Нова стратегия на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предвижда увеличение на средствата за България от следващата година, обяви държавният глава Росен Плевнелиев, който разговаря в Лондон с президента на кредитната институция Сума Чакрабарти.

Към днешна дата ЕБВР инвестира у нас между 200 и 250 млн. евро годишно.

Бъдещата стратегия за България ще бъде насочена към редица нови направления, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Сред тях са стандартизиране и типизиране на обществените поръчки; ефективна подкрепа на малките и средните предприятия; проекти, насочени към балансиране на енергетиката чрез енергийна ефективност и диверсификация на енергоизточниците; производството на храни, както и водният сектор.

Банката планира да бъде увеличен ресурсът за Фонд ФЛАГ, който подпомага общините във финансирането на проекти с местно значение. Финансовата институция ще подкрепя и старта на първите успешни публично-частни партньорства в България, допълни президентът.

Стратегията предвижда още увеличение на обема на средствата, предоставяни на фондове за ранно финансиране, за рисково финансиране и за финансиране на новостартиращи компании.

Президентът допълни, че ЕБВР ще работи съвместно с българското правителство за разработването на повече проекти на малкия и средния бизнес в приоритетни за тези фирми сектори. Такива са енергетиката, машиностроенето, текстилната промишленост, туризмът. 

„Тази стратегия ще подпомогне потенциала на България до 2020 година и ще бъде добра, защото в изработването й участват и българи“, коментира държавният глава. В централата на европейската финансова институция президентът разговаря с повече от 20 български специалисти, работещи в различни звена на ЕБВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
klara
преди 10 години
Плевнелиев и неговите постижения, поне малко да беше допринесъл за подобряване на положението в България, вместо да се чуди до къде и кога да си организира екскурзия и да плаща за скъпи хотели и ресторанти с парите на данъкоплатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
kiril90
преди 10 години
Плевнелиев нали уж отиде при кралицата , а сега се оказа, че е отишъл да проси пари, това не е присъщо поведение на един достоен държавен глава, какъвто всъщност Плевнелиев не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още