IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР консултира България за електронната система за обществените поръчки

Експертите на банката ще проучват опита на други държави от ЕС и ще подготвят концепция за въвеждане на електронната система

14:14 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕБВР консултира България за електронната система за обществените поръчки

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще консултира правителството за разработването и въвеждането на система за електронни обществени поръчки, реши правителството на днешното си заседание.

От пресцентъра на Министерския съвет припомнят, че през май беше подписан Договор за услуги за подпомагане изпълнението на проект между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Европейската банка за възстановяване и развитие. Кабинетът предлага на Народното събрание да одобри документа.

Договорът определя реда и условията за предоставяне на консултантски услуги от ЕБВР на министерството, посочва се в днешното решение.

Експертите на банката ще оказват консултантска помощ, като проучват и анализират успешно функциониращи системи за електронни обществени поръчки в други държави от Европейския съюз (ЕС). Те ще изработят и концепция за въвеждане на съвременна електронна система за обществени поръчки, която правителството да одобри, както и ще предоставят експертна техническа помощ за практическа реализация на електронната система.

Дейностите по договора се реализират с финансовата подкрепа на ОП „Техническа помощ”.

На практика първите стъпки за електронизацията на обществените поръчки бяха осъществени в началото на октомври. Тогава Народното събрание прие промени в Закона за обществените поръчки, с които се въведе възможността техническата документация да бъде представена под формата на електронен каталог.

Опозицията обаче атакува текстовете и подчерта, че в закона все още не е заложена възможност за провеждането на електронни търгове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още