IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще определя прогнозните бюджети на болниците всеки месец

Новата методика ще влезе в сила от 1 април, реши Надзорният съвет на здравната каса

14:33 | 24.03.14 г. 1
НЗОК ще определя прогнозните бюджети на болниците всеки месец

Здравната каса ще определя прогнозните бюджети на болниците всеки месец. Това обяви председателят на Надзорния съвет и зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков след края на заседанието, съобщи БТА.

Надлимитната дейност ще бъде заплащана близо месец след отчитането й, като преди това ще бъде проверявана, допълни още той.

Определянето на бюджетите ежемесечно ще влезе в сила от 1 април, като всеки месец ще се определят бюджетите за следващия.

По думите на Пенков така средствата ще бъдат разпределяни по-правилно. „Целта на промяната е да може да се прави анализ на изпълнението на болничната помощ и лекарствата по региони и там, където има освободени средства, ще бъдат прехвърляни другаде“, обясни заместник-министърът.

В момента бюджетите на болниците се определят за годината на база брой пациенти, преминали през лечебните заведения от предходната година.

Припомняме, че Здравната каса отдавна работи по промяна на методиката за заплащане на дейността на болниците и по предложения за завишаване на контрола по разходването на средствата. Преди дни в парламентарната здравна комисия управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова заяви, че трите пера, заради които Касата отчита сериозен преразход, са лекарствени продукти за домашно лечение, онколекарства и болничната помощ.

В началото на месеца пък беше обявено, че Националната здравноосигурителна каса ще поиска намаляване на прогнозните бюджети на болниците с 20%. Впоследствие твърдението беше отречено от Румяна Тодорова.

Според Тодорова един от най-сериозните проблеми при дефицита в бюджетите на лечебните заведения е, че постоянно навлизат нови дейности и болници, за които Касата трябва да плаща. Тъкмо това намалява прогнозните бюджети на вече работещите болници.

Бойко Пенков пък посочи, че системата трябва да бъде дисциплинирана, а Касата да плаща за качествени услуги в болниците.

Позицията на здравния министър Таня Андреева е, че финансовият ресурс на касата в по-голяма част трябва да отива за финансиране на дейности в лечебните заведения и да се работи върху по-гъвкави механизми, така че да се намали разходването на публичния ресурс за медикаменти и медицински изделия.

По-късно днес предстои среща на представители на Надзорния съвет и управителя на Националната здравноосигурителна каса с премиера Пламен Орешарски. Очаква се по време на срещата да бъдат представени и обсъдени разходите на НЗОК, рисковете, които има и мерките, чрез които бюджетът на здравната институция може да бъде направен устойчив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Щом НЗОК се намесва, по -добре да си ВЪЗКРЕСИМ доктор Менгеле. Той поне е бил дофтур, а не като сегашната шефкъ на НЗОК :) Или както казваше един приятел лека му пръст (доктори го убиха) Е_ана ни е в г_з!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още