IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христина Христова: За три години няма акумулирани средства в Сребърния фонд

Възможностите за инвестиране на средства от фонда трябва да се увеличат, коментира бившият социален министър

10:21 | 02.04.14 г.
Христина Христова: За три години няма акумулирани средства в  Сребърния фонд

За три години няма акумулирани средства в Сребърния фонд, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият социален министър Христина Христова. Тя посочи, че ако тенденцията бъде продължена, фондът няма да изпълни една от основните си функции - а именно да бъде буфер и подкрепа на пенсионната система.

Христова поясни, че Сребърният фонд е създаден с идея да подкрепя финансовата устойчивост в страната, като акумулира, инвестира и трансферира в определен момент средства към пенсионната система. Средства могат да се натрупват от излишъка в бюджета, от приватизационни сделки и от концесии. 

Тя посочи, че тези източници в последните години са на практика изчерпани. „Приватизация почти няма, при концесиите положението е приблизително същото, докато при излишъка сме по-скоро на минус”, заяви Христова.

Според нея следва да бъдат разширени възможностите за инвестиране на средствата от Сребърния фонд.

По думите й добра идея е да се разреши вариант за инвестиране в държавни ценни книжа. Тя допълни, че редица експерти се опасяват от евентуална спекулация и създаване на корупционни практики с въвеждането на подобна опция за инвестиране.

От друга страна, обаче ще има възможност на вливане на средства на  средства в националната икономика, посочи Христова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още