IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата даде на прокурор одитите на общините Видин и Дупница

Проверено е управлението на приходите от местни данъци и такси и изразходването на целеви средства

13:22 | 02.04.14 г.
Сметната палата даде на прокурор одитите на общините Видин и Дупница

Председателят на Сметната палата изпрати на прокуратурата одитните доклади и одитните доказателства за извършените одити за съответствие на общините Видин и Дупница.

Одитът на община Видин е извършен по отношение на администрирането на приходите от местни данъци и такси и изразходването на целевите средства по бюджета на общината за периода от 1 януари 2012 година до 30 юни 2013 година. Одитът на Дупница обхваща същите две теми, но за периода от 1 януари 2012 година до 30 юни 2013 година.

Докладите са изпратени на кметовете на общините Видин и Дупница, а също и на общинските им съвети. За нарушения на процедурите при възлагането на обществени поръчки докладът за община Видин е изпратен и на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки, уточняват от одитната институция.

Сметната палата е публикувала на интернет страницата си одитните доклади за извършените одити в общините Видин и Дупница без частите, които са изпратени на прокуратурата.

В доклада за община Видин пише, че реализираните приходи от местни данъци и такси по бюджета на общината са законосъобразни. Неефективни са предприетите действия по събирането на местни данъци и такса за битови отпадъци, в резултат на което събираемостта е ниска. Част от средствата от такса „Смет“ са отклонени и са разходвани нецелево.

При планирането и възлагането на проверените обществени поръчки е допуснато неизпълнение на вътрешните правила, което оказва негативно влияние върху управлението на процеса по изразходване на целеви средства по бюджета на общината, като създава риск за незаконосъобразно възлагане на търгове.

Проверените възложени поръчки са в съответствие със Закона за обществените поръчки (ЗОП) с изключение на определянето цена на документацията за участие, надвишаваща разходите за нейното копиране и непредставяне на свидетелство за съдимост при подписване на два договора, пише в доклада.

Не е постигнато изпълнение на плана за приходите от местни данъци, но размерът на постъпленията през одитирания период, като абсолютна сума превишава администрираните данъчни приходи, спрямо всяка от предходните две финансови години, пише в одита на община Видин.

В доклада за община Дупница се посочва, че не са определени и идентифицирани рисковете при управлението на приходите от местни данъци и такси и в процеса по изразходване на бюджетни целеви средства. В общината не е назначен финансов контролъор или определено от кмета лице, което да осъществява предварителен контрол за законосъобразност на разходите.

При администрирането на приходите от местни данъци и такси се очертава тенденция към нарастване на непостъпилите в касата плащания от местни данъци, въпреки предприетите мерки от общинска администрация за повишаване на събираемостта. Съществува значителен резерв за увеличение на приходите от такса битови отпадъци, чрез подобряване на събираемостта, включително и от минали години, отчитат одиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още