IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Готови сме да приемем забележки на ЕК за промените в енергийния закон

Междусистемните газови връзки трябва да получат повече европейско финансиране, коментираха след срещата си Орешарски и Барозу

18:55 | 27.05.14 г. 1
<p>
	Пламен Орешарски (вляво) и Жозе Мануел Барозу обсъдиха енергийни теми в Брюксел. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Пламен Орешарски (вляво) и Жозе Мануел Барозу обсъдиха енергийни теми в Брюксел. Снимка: ЕК

Енергийната сигурност на държавите от Югоизточна Европа и зависимостта на България от вноса на руски природен газ са били сред основните теми, обсъдени от българския премиер Пламен Орешарски и председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, съобщи БТА.

Двамата са разговаряли и за проекта "Южен поток", обясни Орешарски след разговорите в Брюксел. Той допълни, че ЕК има забележки по подготвяните промени в българския Закон за енергетиката. Нашата страна очаква коментарите на Еврокомисията, за да бъдат те отразени преди гласуването на промените на второ четене в Народното събрание.

Припомняме, че промените дават определение за „морски газопровод” и транспонират европейското законодателство в областта, категорични са авторите на текстовете „червените” депутати Таско Ерменков и Явор Куюмджиев.

Според текстовете за морски газопровод, какъвто е "Южен поток" българското и съответно европейското законодателство започва да действа след първата приемателна станция. Преди това, макар и тръбите реално минават през българската акватория и навлизат в сушата (в случая с "Южен поток" първата приемателна станция ще бъде на 2 км навътре), за проектите няма да важат европейските правила. 

От Брюксел имат забележки по тези промени и дори енергийният комисар Гюнтер Йотингер привика нашия ресорен министър Драгомир Стойнев, за да изяснят предложените промени.

ЕК стартира и специална процедура срещу страната ни за уточняване на казуса. Енергийният министър Стойнев беше категоричен, че става въпрос за недоразумение, предизвикано от погрешно предадена информация за готвените промени от страна на български депутати от редиците на опозицията.

Днес Орешарски и Барозу са обсъдили още и газовите доставки. Двамата са разгледали изграждането на междусистемните връзки към газопроводите на съседни страни и необходимостта от по-голямо европейско финансиране, защото това не са търговски, а стратегически проекти.

Пламен Орешарски и Жозе Барозу се срещнаха преди неформалната среща на лидерите на страните от ЕС. На нея трябва да бъде дискутирана кандидатурата за нов председател на Европейската комисия.

По-рано днес на Конференцията на президентите, в която участват лидерите на партиите в ЕП и политическото ръководство на институцията, беше дадена "зелена светлина" на Жан-Клод Юнкер да започне преговори за създаване на новата Европейска комисия, съобщиха от ЕП.

Жан-Клод Юнкер е номиниран от Европейската народна партия (ЕНП), която спечели най-много депутатски места в Европейския парламент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още