IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йовчев: Бъдещето на кабинета зависи от Народното събрание

Министри очакват резултата от политическите консултации, на които да бъдат изяснени повдигнатите теми за мандата на правителството

15:21 | 29.05.14 г.
Йовчев: Бъдещето на кабинета зависи от Народното събрание

Бъдещето на кабинета зависи от Народното събрание, коментира вътрешният министър Цветлин Йовчев след заседанието на Министерския съвет в отговор на журналистически въпрос дали министрите са обсъдили повдигнатата вчера тема за мандата на кабинета.

Припомняме, че в в сряда – първият работен ден за депутатите след изборите за Европейски парламент, лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че не вижда вариант правителството на Пламен Орешарски да изкара пълен мандат, защото „такива са политическите реалности“.

„Имахме съвсем нормално заседание на Министерския съвет, трябва да решаваме много неща. На оперативното заседание обсъдихме важни политики, които трябва да бъдат реализирани в близко бъдеще“, заяви след правителственото заседание Йовчев.

Персонални промени не били дискутирани. „В Конституцията е разписано по каква процедура едно правителство идва на власт и по каква си тръгва. Оттук нататък имаме ясна програма, която изпълняваме. Вървим стъпка по стъпка в тази посока“, допълни министърът.

На въпрос дали министрите са обсъждали актуализация на програмата на правителството и чувства ли се сигурен за мястото си той отговори, че никога не се притеснявал за мястото си, тъй като „никога не ми е било целта“. В момента хоризонтът ни са програмите, които са планирани и се реализират в отделните министерства. Ние работим по тях. Колко ще бъде дълъг мандатът, ще реши парламентът, допълни Йовчев.

Ако министрите мислели само за мандата, са щели да бъдат затруднени да си реализират политиките, смята още вътрешният министър.

Той допълни, че политически консултации между подкрепящите правителството партии трябвало да изяснят повдигнатите теми.

Спортният министър Мариана Георгиева също отрече министрите да са обсъждали темата за промени в кабинета. „Всичко върви обичайно“, заяви тя.

„Вчера премиерът каза в кулоарите на Народното събрание, че след консултации с лидерите на политическите сили, които подкрепят кабинета, ще се произнесе как ще продължи по-нататък, съгласно актуалната обстановка, работата на кабинета, в концептуален план“, каза тя.

Запитана дали министрите са обсъждали днес очакваните политически консултации, тя отговори, че министрите са работили до 14 часа и това показва, че дневният ред на заседанието на правителството и на оперативното заседание след това е бил много дълъг.

„Нищо нетипично“, обобщи тя.

Всеки министър си изпълнява служебните задължения и няма право да привнася каквито и да е емоции, включително и лични, все едно във връзка с какво, каза още тя.

На този етап не се чувствам притеснен, каза и икономическият министър Драгомир Стойнев. На въпрос за бъдещето на кабинета, след като вчера лидерът на ДПС Лютви Местан почти е оттеглил подкрепата си, той отговори, че „това го решават политическите лидери. Не мога да го коментирам, виждате, че правителството работи“, каза Стойнев. 

Запитан за информациите в медиите, че милиардерът от Хонконг Стивън Ло ще инвестира в Равно поле и ще стане спонсор на ЦСКА, Стойнев отговори, че за една такава инвестиция трябва да има доказателство за финансови ресурси и да бъдат представени съответните документи.

"На този етап можем само да подкрепяме всяка една финансова инвестиция, ако законът се спазва", каза Стойнев и отрече делегация със Стивън Ло в състава да е идвала в Министерския съвет.

На дебатите по вота на недоверие опозицията била неподготвена, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още