IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: Искаме избори до края на юли

България няма нужда от правителство и парламент „на изкуствено дишане“, заяви лидерът на БСП

14:36 | 10.06.14 г. 20
<p>
	Станишев: Загубата на една битка няма да ни накара да развеем белия байрак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Станишев: Загубата на една битка няма да ни накара да развеем белия байрак. Снимка: Ройтерс

Честната позиция е изборите да са незабавно, до края на юли, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пленума на левицата.

По думите му избори през юли са възможен и реалистичен вариант и това е най-добрият вариант за страната. Преди дни на пресконференция Станишев се обяви за избори в ранната есен, но не и незабавно.

Днес Станишев каза, че България няма нужда от правителство и парламент „на изкуствено дишане“, а от решения, които да доведат до необходимото за хората успокояване.

Според него ситуацията на нестабилност е най-голямата опасност за страната и България не може да си я позволи.

"Най-голямата опасност пред страната в момента е ситуацията на нестабилност. България не може да си позволи това.  Правителството е заложник на нестабилността в парламента и това създава не просто несигурност в управлението. Това поставя под риск икономическата и социалната стабилност в страната, финансовата и енергийната система, договарянето на новата финансова рамка за еврофондовете, функционирането на институциите изобщо. Три или четири месеца неяснота и липса на политическа стабилност ще се превърнат в агония, която ще се отрази крайно негативно на ситуацията в страната. И отново цената ще платят гражданите, бизнесът, социално слабите. А това в никакъв случай не бива да допускаме", заяви Станишев.

Час по-скоро трябва да дадем на хората правото да се произнесат какъв да бъде следващият парламент, изтъкна той.

Станишев каза, че утре в дебатите по вота на недоверие за финансовата политика левицата трябва да защити правителството.

ГЕРБ нямат никакво право да размахват назидателно пръст нито на нас, нито на правителството, изтъкна той.

"След като нашият партньор ДПС заяви своята позиция, не можем да носим сами отговорността за съществуването и действията на правителството и то при настоящата формула на управление. Нито министрите, нито премиерът заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност. Затова, най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката. Веднага след преодоляване на вота на недоверие", заяви още Станишев.

Лидерът на БСП заяви обаче, че в следващите седмици ще очаква премиерът и министрите да защитят своето достойнство и своята работа.

Кога да се проведат предсрочните избори?

През юли
През август
През септември
След септември
Няма нужда от предсрочни избори
Общо 1143 гласа
"Загубихме тези избори", призна Станишев пред съпартийците си на пленума на БСП. Станишев обаче беше категоричен - предвестниците на краха на партията за пореден път ще се окажат обикновени лъжепророци.

„Загубата на една битка няма да ни накара да развеем белия байрак. Когато всички мислят, че сме най-слаби, тогава трябва да покажем силата си“, подчерта той.

Слабост е възгордяването, смирението е мъдро. Предвидим и коректен партньор сме, но нека никой не си мисли, че това е израз на безволие, предупреди Станишев.

Никой не може да ни размахва пръст, няма да позволя някой да си мисли, че БСП може да бъде използвана като партия на ишлеме, категоричен бе той.

По думите му загубата на изборите можеше да бъде компенсирана единствено с повече сила на БСП в управлението. Тази идея не се прие с ентусиазъм, заяви Станишев.

Той посочи, че не очаквал от ДПС да „излязат с присъда“ и три сценария за предсрочни избори.

Лидерът на БСП заяви, че партията е преди всичко „ с характер“. Който не е обръгнал и не се е калил във вътрешните битки на БСП, не става за политик, смята Станишев.

Още политически новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Сладък виц казаха днеска путиливизура:БСП претърпяла катастрофално поражение на предсрочните избори, слязла под 4% и е аут от парламента. Извънреден пленум на партията. Влиза Станишев и заявява:-Другари, в такъв тежък момент за партията, нямам право и не мога да я изоставя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
Тва даже и *** не може да си го представи, хахах. Нема такъв сценарий. Тебе да не са те качили на някои от последни СС 23 и в момента да пишеш от Марс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
хахахаха:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Лъки, къде си, душо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 11
SS-23
преди 9 години
Както по-долу вече са писали - след изборите к#ра ще е още по-голям!Ще има правителство на ГЕРБ- БСП - ББЦ. Министър ще е ***!Левият избирател ще бъде яко наеб***н. Няма да бъде по-добър парламента за хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 5
Jorkata
преди 9 години
Комуниста кръв повръща, но власт не връща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Съсел, още едни избори ли трябва да загубиш за да си подадеш оставката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 9
Натрий
преди 9 години
Да де ама за Бареков не се знае. Той става евродепутат, пък нали се чува, че вече нямало финансиране за партията му. Като гледам Джамбазки как е притихнал... страх го е да не изтърве някоя глупост, че заминА. Реформаторите пък кого ще изкарат? След като Кунева не я искат и от собствената и партия. Радан Кънев пък се обръсна и е неразпознаваем :) Малинов не го търси - той е хванал влака. Само Първанката май има шанс за влезе - според мен де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 0
индианеца
преди 9 години
Айде, живо-здраво и септември-октомври нови избори.Поздрави и весело изкарване на лятото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 20
alexx
преди 9 години
Следващият парламент ще е още по-голяма простотия от сегашния. Хубавото е само, че РБ може да влезе, но българите ще им дадат твърде малко народни представители, за да са съществен фактор. От сегашното правителство съжалявам само за Ореха. В сравнение с БамБам, Съсела и Дедо, той е титан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още