IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията поздрави и упрекна Станишев за предложения вот през юли

Бойко Борисов се зарадва на идеята за избори, Меглена Кунева видя признаци на паника

17:23 | 10.06.14 г. 3
Опозицията поздрави и упрекна Станишев за предложения вот през юли

Опозицията упрекна  лидера на БСП Сергей Станишев за предложението му предсрочни избори да се проведат до края на юли. Въпреки това от ГЕРБ заявиха, че са готови и поздравиха социалистите за решението. От „България на гражданите“ смятат, че бързането е признак на паника, а според "България без цензура" Станишев е направил българския народ заложник на провалената си кариера. От Реформаторския блок също изявиха готовност за участие в изборите независимо колко скоро бъдат насрочени. Позицията на ДПС е умерена – според Движението, щом мандатоносителят е взел своето окончателно решение, е време за консултации при държавния глава.

Станишев днес обяви, че при сегашната политическа ситуация най-коректното и отговорно действие е правителството да си подаде оставката веднага след преодоляването на вота на недоверие за финансовата политика, внесен от ГЕРБ в парламента.

ГЕРБ е готова за избори, заяви лидерът на партията Бойко Борисов. Той обаче призова отговорните партии да проведат дебат по датата на предсрочните избори, която в крайна сметка ще бъде определена от президента.

Трябва да се съобразим с това, че е летен период и има отпуски, но ГЕРБ е готова за избори, така че когато президентът ги назначи, тогава, коментира Борисов.

От Вашингтон той поздрави Станишев „за смелата позиция и затова, че призна загубите от изборите“.

„Като един истински демократ счете, че народният вот е най-важен и трябва да се проведат предсрочни избори“, коментира лидерът на ГЕРБ, цитиран от „Фокус“.

„Кой да е председател на БСП не решаваме ние, това си е работа на БСП и както винаги съм заявявал, аз не се меся в работата на другите партии. Оттук нататък следват чисто прагматични неща, технологични срокове, консултации при президента и както виждате нито злорадствам, нито се радвам, защото финансовото-икономическо състояние на страната е катастрофа”, допълни Борисов.

Според него не само резултатите от изборите са такива, а пореден шамар за управлението било връщането от Европейската комисия на договора за следващия програмен период. Тук той напомня и за „провала по „Южен поток”. Борисов допълва, че  отговорните партии да проведат дебат по датата на изборите, което, в крайна сметка, ще реши президентът. След това трябвало да се помисли как би работило едно  служебното правителство и подкрепата за него.

Той поздрави всички протестиращи, които "една година стояха по площадите, за да държат будни политиците и да настояват всеки ден за оставка на това правителство".

„Жал ми е за Орешарски, защото той влезе в чужди дрехи, загърби своята експертност и неслучайно сега цялата вина е прехвърлена не него и на министрите”, каза още Бойко Борисов.

Бързането на лидера на БСП Сергей Станишев, който поиска предсрочни избори до края на юли, издава паника, смята лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева.

"Сергей Станишев отвори „Гранд каньон“ в БСП, очевидно е, че разцеплението на партията е драматично и бързането за избори през юли издава паника", коментира тя.

Да се правят избори по време на лятната отпуска според нея е поредният технически трик на БСП и наказване на избирателите, а не истинско желание за честни и демократични избори.

„Станишев първо излиза с призиви за въвеждане на задължително гласуване, няколко дни по-късно иска избори, на които хората няма да излязат да гласуват, защото са в отпуск“, подчерта Меглена Кунева.

Дори да бъде подадена оставка в петък, предсрочни парламентарни избори не могат да се проведат по-рано от датата 16 август, коментират юристите от "България на гражданите".

Зам.-председателят на ДБГ Йонко Грозев добави, че провеждане на избори през юли е възможно само ако не се следва конституционната процедура да се назначи служебно правителство. Подобен опит на БСП би бил грубо погазване на Конституцията, коментира той.

Разграничаването на БСП и лидера й от т. нар. експертно правителство „Орешарски“ е потвърждение, че със задкулисното управление, без коалиционно споразумение и без поемане на ясна политическа отговорност, не може да се управлява, категорична е Меглена Кунева.

Избори през юли са технологично невъзможни и обслужват единствено интересите на ГЕРБ и ДПС, смята  лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Той коментира, че Станишев е направил българския народ „заложник на провалената си кариера и силното си его“.

Бареков припомня, че от „България без цензура“ са предложили изборите да се проведат през октомври. Въпреки това партията е готова на компромис за провеждане на избори в края на септември или началото на октомври, както е било обсъдено при срещата на президента Росен Плевнелиев с евродепутатите.

Според Бареков българските партии, членуващи в Европарламента, трябва да изберат заедно дата за предсрочните избори.

По думите му традиционно в края на юли и началото на август българите или са в отпуск, или на полето, заради земеделската продукция, или работят на морето.

От Реформаторския блок също изявиха готовност за участие в изборите независимо колко скоро бъдат насрочени. Българите свалиха едно правителство, нелегитимно от първия си ден и ще гласуват, когато и да сложат датата на изборите. Вярваме, че все пак ще я сложат във време, когато хората няма да са в отпуска, но ние сме готови за избори, ще участваме в тях когато и да са и ще бием БСП, пише в позицията до медиите.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всичко за правителствената криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Ми почивайте на морето после се чудете що само бай чепик избира. То като гледам последните години май по всяко време на годината сте на море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
krasssen
преди 9 години
Българската поговорка "пилците се броят на есен" най се връзва относно времето за избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
stasi666
преди 9 години
Иска му се Юли когато нормалните хора са на почивка,защото елокторат-15,15 от пенсионери и роми на почивка не ходи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още