IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местан: Партии извън НС няма да участват в предстоящите политически консултации

Мандатът на кабинета приключва точно два месеца преди предсрочния вот, каза лидерът на ДПС

15:37 | 17.06.14 г. 3
Местан: Партии извън НС няма да участват в предстоящите политически консултации

Мандатът на Народното събрание и на кабинета ще бъде прекратен точно два месеца преди датата на предсрочните избори. Това каза в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан по повод постигнатото съгласие на провелия се Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) предсрочни избори да се проведат в периода 28 септември – 12 октомври.

„На КСНС е постигнато съгласие за провеждането на свободни и честни избори. Това не са само думи. Тук роля имат както парламентът, така и ЦИК, и най-вече изпълнителната власт, която е пряко отговорна за организацията на изборния процес“, каза Местан.

Той допълни, че консултациите не са имали за цел да търсят алтернатива. „Тя се задава и продуцира като конкретен формат на властта от суверена. Затова са изборите. А политическите сили участват в този процес чрез заявяването на своите политически платформи. Има състезание на политически платформи – това е смисълът на изборите. Когото суверенът посочи като субект на властта, той ще е“, коментира лидерът на ДПС.

На въпрос докога ще заседава НС и кога ще има оставка на кабинета Местан каза: „Въпросите ви имат своя отговор в Конституцията. Струва ми се излишно упражнение от мен да чуете отговора на конституционни казуси. Мандатът на НС и на кабинета се прекратява с акт на президента точно два месеца преди датата, на която се провеждат следващите парламентарни избори. Това е въпрос на целесъобразност“.

„Като се определи дата, връщате се два месеца назад и разбирате кога ще бъде разформирован парламентът“, допълни той.

По думите му ДПС няма предпочитания за конкретна дата и е въпрос на целесъобразност кога е най-удачно да се проведе кампанията.

„Този кабинет ще работи точно до деня 60 дни преди предсрочните парламентарни избори. Ако изборите са на 28 септември, 5 или 12 октомври, този кабинет ще изпълнява своите функции два месеца преди това, независимо кога е подадена оставката“, обясни лидерът на ДПС. Така от думите му стана ясно, че правителството трябва да работи поне до 28 юли.

В началото на следващата седмица започват консултации между политическите сили в рамките на парламента, на които ще се обсъждат дати за предстоящия предсрочен вот.

„Тъй като извънпарламентарните партии не са членове на КСНС, това становище ангажира позиции само на парламентарно представените политически сили“, каза Местан в отговор на въпрос дали партии извън НС ще участват в консултациите. Той заяви, че не е разговарял с техни представители.

Относно темите, обсъждани на КСНС във връзка с проекта „Южен поток“, Местан припомни позицията на ДПС, според която това е важен енергиен проект не само за България, а и за още няколко страни-членки на ЕС. „Колкото и важен да е, той не може да бъде изграден въпреки Брюксел, а единствено в постоянен диалог с Брюксел до постигане на съгласие и обща позиция с ЕК и ЕС. Никой не ни е принудил да станем член на ЕС и трябва да се съобразим с европейските правила“, допълни Местан.

По въпроса за номинацията на български еврокомисар на Съвета е коментирано, че преди да се обсъждат конкретни имена, трябва да се постигне съгласие за принципите за номиниране и за критериите, на които да отговаря българският представител, каза Местан. Той припомни, че е имало „недотам приятни за България сцени с провалена кандидатура на български еврокомисар“, визирайки казуса с Румяна Желева.

На въпрос за сигнала за покушение срещу Делян Пеевски лидерът на ДПС каза: „Би трябвало да имаме грижа за сигурността на всеки един български гражданин“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Пропуснал си най-важния вредител - СерГейко. Него може и да го обесят. Добре е да останат само Борисов и Бареков. Боце е стар член на народната партия, а *** току-що се припозна като евроконсерватор - точно са си за коалиция със силна подкрепа от Европа, Америка, Австралия и Катар! Чакат ни чудни игри и приключения, гарнирани с газова криза! буахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
А този Местан няма ли някой случайно да го застреля, голяма услуга ще направи на хората барабар ако може и оня *** Доган и Болен и да се тегли една черта и това е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Ve6ter
преди 9 години
Е да де :) просто не се знае, че участват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още