IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР: EVN препятства връчването на актове за установените нарушения

От дружеството окачествяват изявленията като "грешна интерпретация" на случилото се

17:49 | 18.06.14 г. 1
ДКЕВР: EVN препятства връчването на актове за установените нарушения

EVN България е възпрепятствала представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да връчат актове за установяване на нарушения, установени в одита на цялостната дейност на дружеството. На служителите е отказано поисканото самостоятелно работно помещение в сградата на дружеството, както и принтер и консумативи, съобщиха от енергийния регулатор.

От EVN обаче категорично не се съгласиха с оплакването на енергийния регулатор, посочвайки „грешната интерпретация“ на случилото се.

Припомняме, че при проверката на дейността на трите електроразпределителни дружества за периода 2008 - 2013 година бяха установени множество нарушения. За EVN те са общо 516, като за 364 от тях трябва да бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения. Според законодателството актовете трябва да бъдат издадени индивидуално за всяко едно нарушение. Предвидените глоби по тези нарушения са в размер между 20 хил. и 1 млн. лева за всяко от тях.

В изпълнение на своите задължения експертите от ДКЕВР са извикали представители на EVN в София в периода 17 - 20 юли, за да им връчат актовете. От дружеството обаче са обяснили, че могат да осигуряват само по един представител за всеки ден от посочения период.

Това води до забавяне на дейността, отчитат от енергийния регулатор и уведомяват компанията, че техни служители ще ги посетят, а EVN има задължението да им осигури работно помещение и принтери за дейността им. От енергийния регулатор заявяват, че това им е било отказано днес. Това е нарушение на задълженията на дружеството по лиценз, уточняват от ДКЕВР и допълват, че на EVN ще бъде съставен акт за нарушение и за това провинение.

„В следващите дни – 19 и 20 юни, съгласно заповедта на Боян Боев, експертите от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отново ще бъдат пред сградата на ЕВН България Електроразпределение и ако не им бъде дадена възможност да свършат работата си, ще бъдат съставени констативни протоколи и ще бъдат връчени актове на електроразпределителното дружество“, обясняват още от комисията.

От EVN България съобщиха в официална позиция, че утре ще бъде осигурено самостоятелно работно помещение на служителите на ДКЕВР, както и представител на дружеството в сградата на ДКЕВР в София. От компанията категорично не са съгласни, че с действията си препятстват работата на комисията.

Според дружеството в писмата на ДКЕВР има противоречия и неясноти и определят изявленията на органа като „грешна интерпретация“ на случилото се.

В кореспонденцията например не е посочено в коя сграда на EVN се очаква да бъде осигурено работното помещение, нито в колко часа ще пристигнат експертите на енергийния регулатор.

Дружеството днес е изпратило свой представител в сградата на ДКЕВР в София, но в същото време и експерти от регулатора са дошли в сградата на EVN в Пловдив. Дружеството не е могло веднага да осигури исканото самостоятелно работно помещение и консумативи, допълват още от EVN. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 0
Joro762
преди 9 години
Пишат се актове на поразия но само такива ,които ще отпаднат в съда-)Истинските нарушения се крият удобно..Зрелище за народа ,това е .Ако не се сещат ДКЕВР какъв сериозен акт да напишат ,такъв който наистина да си заслужава да се свържат с мен ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още