IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждат се банкови гаранции за търговците с автомобили за скрап

Сега законът се заобикаля, твърдят депутати от левицата

18:18 | 26.06.14 г.
Въвеждат се банкови гаранции за търговците с автомобили за скрап

Да бъдат въведени банкови гаранции за търговците, които обезвреждат автомобили за скрап, излезли от употреба електроуреди и изкупуващи отпадъци от опаковки, предвиждат промени в Закона за управление на отпадъците (ЗУО).

Вносители на проекта са депутатите Добрин Данев, Страхил Ангелов, Георги Свиленски и Борис Цветков от Коалиция за България.

Търговците ще трябва да представят банкова гаранция в размер на 15 000 лв. и допълнително по 5 000 лв. за всяка площадка.

Практиката показва, че много дружества получават разрешение за този вид дейност, за която не се изисква банкова гаранция, но същевременно незаконно приемат скрап. По този начин се заобикаля законът и различните стопански субекти са неравнопоставени, твърдят вносителите.

Те допълват, че при разфасоването на коли и електроуреди се добиват метали, а при изкупуването на метални опаковки често с тях се събират и други съдържащи метал отпадъци. С промените ще се предотврати заобикалянето на закона, смятат депутатите.

През януари от Асоциацията по рециклиране предупредиха, че заложни къщи търгуват незаконно с отпадъци.

С промените се удължава и срокът, в който общините трябва да определят площадки за предаване на метални отпадъци - той става до края на годината. Причината е, че Министерският съвет още не е приел Националния план за управление на отпадъците. Към момента повечето общини нямат обективна готовност за пускане в експлоатация на тези площадки, посочват депутатите.

Въпреки предложените днес изменения фирми от рециклиращата индустрия заплашиха с протести, тъй като са недоволни от сега действащия закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още