IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната между агроминистерството и фонд "Земеделие" се пренесе в Прокуратурата

Министър Греков е подал сигнал срещу фонд "Земеделие", а Фондът дава на прокурор забавения избор на сертифициращ орган

18:04 | 04.07.14 г.
Войната между агроминистерството и фонд "Земеделие" се пренесе в Прокуратурата

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков е подал сигнал в Прокуратурата срещу Държавен фонд „Земеделие”, съобщават от държавното обвинение, предава агенция "Фокус".

Прокуратурата обаче не дава подробности за сигнала.

Междувременно от фонд “Земеделие” съобщиха, че също ще сезират Прокуратурата за умишлено забавяне на избор на сертифициращ орган от МЗХ, което поставя в риск над 4 млрд. лв, които вече са изплатени на земеделците, но не са разплатени от Брюксел.

Фондът дава на прокурор Греков и заради проект, който от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) са върнали за ново разглеждане, въпреки че по него са постановени два отказа – от предшествениците на сегашния министър Мирослав Найденов и Иван Станков.

Припомняме, че Греков поиска оставката на ръководството на фонд “Земеделие” заради зачестили оплаквания от ръководителите на разплащателната агенция. Управителният съвет на фонда трябваше да заседава вчера, но заради липсата на кворум заседанието се провали. Греков свика ново заседание в понеделник.

Шефът на разплащателната агенция Мирослав Николов междувременно обвини ръководството на агроминистерството, че се опитва да подмени членовете на управителния съвет на фонда заради политическа битка между БСП и ДПС.

От фонда обвиняват земеделското министерство, че е провалило вече две процедури за избор на сертифициращ орган, като е на път да бъде провалена и третата. В съобщение на фонда, изпратено до медиите се посочва, че липсата на сертифициращ орган “ще постави бъдещите правителства на колене с огромна „дупка” в републиканския бюджет и ще остави без всякакви средства земеделските стопани за години напред”.

Фонд “Земеделие” обвинява министерството в саботиране на работата на разплащателната агенция заради забавени наредби и регламенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още