IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Чуждестранните инвеститори възприеха ситуацията с банките като "шум''

Успехът на емисията 10-годишни ДЦК показа, че инвеститорите имат доверие в България, посочи финансовият министър

22:49 | 07.07.14 г. 4
Чобанов: Чуждестранните инвеститори възприеха ситуацията с банките като "шум''

Успешното пласиране на български държавни ценни книжа (ДЦК) в края на миналия месец е доказателство, че чуждестранните инвеститори не са се стреснали от неотдавнашната банкова паника в страната. Такова становище изрази министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за CNBC, добавяйки, че новината е била възприета от пазара като "шум".

Чобанов опроверга опасенията за нова банкова атака. По думите му българската общественост е наясно, че държавата подкрепя банковия сектор.

"Успяхме да продадем тези 10-годишни облигации и успехът на емисията показва, че инвеститорите имат доверие", изтъкна министърът.

На 20 юни Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) забрани на Корпоративна търговска банка (КТБ) да извършва всякакви дейности съгласно лиценза за банкова дейност. Регулаторът постави под специален надзор кредитора за срок от 3 месеца, като за същия срок се лишиха от право на глас акционерите в банката с дял от над 10 на сто.

По-късно от БНБ посочиха, КТБ ще отвори врати отново на 21 юли. Централната банка подчерта, че недостигът на ликвидност в конкретната банкова група е изолиран случай от цялата системата и не е свързан с функционирането на останалата част от сектора.

Впоследствие под атака в края на миналия месец бе поставена и Първа инвестиционна банка (ПИБ). Кредиторът изплати на своите клиенти 800 млн. лв в рамките на няколко часа.

Новините около двете български банки стимулираха Европейската комисия да одобри схема за предоставяне на ликвидност на българския банков сектор на стойност 3,3 млрд. лв. "Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства", съобщиха от пресслужбата на Комисията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
bulgar
преди 9 години
...все тая - сега като лихвите са като на другите банки, за какво да теглиш на всяка цена? за да внесеш в ОББ или ДСК, или друга банка при същите условия ли? само разходи по прехвърляне и т.н. глупости. Сега като има нови акционери в КТБ даже няма да има и опасенията, че Ц. Василев е еди какъв си..:) то не, че ЦКБ или АСЕТ са с "по-хубави" собственици, ама ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
умното беше да оставят оригиналните лихви до 21.07 и до месец след това тихомълком да ги намалят, може и на стъпки - цената на месец и нещо високи лихви ще е помалка отколкото при втора вълна от ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Е, по 9% лихва ли да продължат да дават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
KostadinovK
преди 9 години
Отварянето на КТБ ще е истинското изпитание за БНБ. Надявам се тези хора да предвидят каква ще е реакцията на вложителите при тези намалени лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още