IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите пак пуснаха по улиците таксита над 15 години

Никъде в ЕС няма изискване за възрастта, мотивират се в Народното събрание

13:59 | 09.07.14 г. 2
Депутатите пак пуснаха по улиците таксита над 15 години

Вече и коли, които са произведени преди 15 години, ще могат да бъдат ползвани за таксиметрови автомобили. Това стана, след като парламентът прие окончателно промените в Закона за автомобилните превози, с които отмени ограничението за 10-годишна възраст на такситата, съобщават от Dnes.bg.

„В нито една страна от ЕС няма ограничение за възрастта на автомобилите, които се ползват като таксита“, мотивира промяната Георги Свиленски от БСП, който е сред авторите на нормативните поправки.

Според него възрастта на автомобила не може да е критерий за техническата изправност, защото и сега има случаи, при които коли на по 3-4 години не са сигурни.

„Сега даваме глътка въздух на много хора, защото 10 000 автомобила трябваше да излязат от употреба само през юни и юли, а голяма част от шофьорите нямат възможност да си купят нови коли“, добави Свиленски.

През април предложените промени в Закона за автомобилните превози противопоставиха организациите в таксиметровия бранш.

Част от тях подкрепиха предложението на "Коалиция за България" да се увеличи максималната възраст на таксиметровите коли от 10 на 15 години.

Тогава софийският превозвач Антон Тодоров посочи, че таксиметровите шофьори едва смогват да изплатят своите автомобили за тези 10 години. Той подчерта, че таксиметровите тарифи в София са ниски и поради тази причина доходите са малко, а в малките провинциални градчета положението е още по-лошо. Ето защо изплащането на един автомобил се оказва не чак толкова лесна задача.

Националният съюз на превозвачите пък се обяви против повишаването на максималната възраст на такситата. Те изтъкнаха тогава, че един таксиметров автомобил е зает почти по 24 часа на денонощие и изминава почти 100 хил. км на ден, поради което след 10 години е логично да е напълно амортизиран физически и технически.

С промените в закона днес депутатите отмениха и изискването от 1 юли всички междуселищни автобуси да имат касови апарати.

Така превозвачите ще могат да избират дали да поставят касови апарати, или да продават билети, както досега.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
Някой взе едни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
KostadinovK
преди 9 години
Предлагам и каруци да пуснат, ще бъде по екзотично :)))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още